България е чиста, у нас няма заразени с вируса зика. Това заяви националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, след като стана ясно, че инфекцията е открита в 16 чешки граждани. Те са установени след изследвания на 800 души през месеците август и септември, каза завеждащият отделението по вирусология в Медицинския институт в Острава Хана Зелена.
В България тигрови комари, които са преносители на заразата има, но в летните месеци. Сега няма опасност, освен ако човек не е пътувал в страни от южното полукълбо, където вирусът е разпространен и в момента има комари, поясни проф. Тодор Кантарджиев пред "Монитор". 

Националният консултант потвърди, че у нас са изследвани доста хора, които сами са пожелали това и са били уплашени, но няма доказани случаи на зика сред тях. Той обясни, че наличието на вируса у човек се установява с генетични методи, когато той е в острата фаза на заболяването – високата температура и обривът.

В 80 на сто от случаите заболяването протича безсимптомно при възрастните хора. Вирусът зика е опасен за бременните, тъй като той може да порази плодът в утробата и детето да се роди с мозъчни увреждания, предупреди проф. Тодор Кантарджиев.