"Активността на Прокуратурата се дължи на главния прокурор Иван Гешев".

Това заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова, цитирана от "Фокус". 

Тя уточни, че Прокуратурата е била поставена под много голям негативен натиск преди избора на нов главен прокурор, което е мотивация за промяна на имиджа на Прокуратурата.

Христова допълни, че в момента главният прокурор действа според обществените очаквания.

„Затова, в някаква степен, аз се изненадвам от някои гласове, които са твърде критични към него в момента. Тъй като, реално погледнато, ние искахме всичко това.

Ние искахме да има действия срещу незаконно забогателите по време на прехода, ние искахме да няма защитени – нито от управляващите, нито от опозицията. Случва се.

Разбира се имаме много въпроси, тъй като много неща не знаем. Имаме въпроси, относно степента на законността с която Прокуратурата действа толкова твърдо и категорично, тъй като до сега всички са се оправдавали с това, че законът, процедурите, предопределяйки тяхното спазване, обезсилват институциите“, каза още тя.

Антоанета Христова подчерта, че обществените нагласи към Прокуратурата могат да бъдат изпълнени само чрез твърди действия. Тя допълни, че друг обект на анализ е спазването на законите при акции и до колко може да се действа с твърдост.