Скоро ще почне да вирее политически COVID 21. 28 март и 23 май са вероятните дати за изборите. Трябва да са в специален режим, за да не измрат избирателите. Това заяви в предаването "Беновска пита" проф. Михаил Константинов.
 

Последната възможна дата за избори при спазване на Конституцията е 23 май – допуска се 50-месечен изборен цикъл.
 
"Болните и карантинираните от ковид имат пълни изборни права да гласуват, но не знам кой ще организира секция в ковид-отделение или ще ходи по домовете на заразен. Най-малко са гласували 1,9 млн. на европейските избори, през последните години най-голямото число е 3,6 млн. Някъде между 2,5 – 3,5 млн. очакваме да гласуват", каза проф. Константинов.
 
"Намаляването на активността ще бъде поради пандемия, причините ще са различни. А хората от СИК как ще броят бюлетините, как ще се дезинфекцират? Трябва да осигурим безопасността и правата на избирателите и членовете на избирателни секции.

Депутатите трябва да вземат решение – дали да не бъдат ограничени някои права при пандемична обстановка, но не може да се отнемат конституционни права. Има реална опасност да нарушим правата на болни и карантинирани", обясни професорът.