Хладно време ни очаква през уикенда, прогнозира климатолога проф. Георги Рачев пред "Телеграф". 

Днес над Западна България ще започнат валежи. През нощта и в неделя те ще се преместят над източната част на страната, където ще бъдат по-обилни. Очаква се да са по-значителни в Югоизточна България, където ще паднат около 20 л. на квадратен метър. По-чувствителен захлаждане ще има в неделния ден. 

Температурите въпреки това ще останат по-високи от нормалните за сезона. Едва в понеделник, вторник и сряда температурите ще бъдат в нормалните граници, характерни за втората половина на октомври.

Минималните температури ще бъдат между 0 и 3 градуса, а максималните между 9 и 14 градуса. Малко по-студено с няколко градуса ще бъде в Западна България и високите котловини полета на Югозападна България, 

"Нищо извънредно, нищо необичайно - време съвсем в стила на октомври", коментира климатологът. 

От петък ни очаква постепенно затопляне и дългосрочните прогноза са за топли и слънчеви дни в началото на ноември месец. Характерното е, че въпреки че от понеделник до сряда ще е малко по-хладно, слънцето ще бъде повече през деня. Няма да бъде мрачно, с изключение на тези места по котловините и реките, където ще се образуват и краткотрайни мъгли, уточни професора. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.