Валери Стефанов е професор по история на българската литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и ръководител на издателството на Алма Матер. 

Председател е на Съюза на колекционерите в България.

Член на Управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците в България. 

Активен участник е в дебатите за средното образование и реформирането му.

Подкастът БЛИЦ Власт потърси проф. Валери Стефанов, за да чуе от първо лице мнението му за причините пораждащи омраза и постоянното търсене на врагове в българската политика.

Само два дни преди изборите, проф. Стефанов разкри пред Ивайло Крачунов позицията си за опасността от Трета световна война и идеята на президента Радев за единен учебник по литература, география и история.

 

МНЕНИЕТО НА ПРОФЕСОР СТЕФАНОВ ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО В СВЕТОВЕН МАЩАБ

И ОПАСНОСТТА ОТ НОВА СВЕТОВНА ВОЙНА

 

- Напълно допускам, че е възможна трета световна война! Инерциите в посока на ненавистта, агресията и себедоказването са много силни. Познавам много добре историята на 20 век и трябва да ви кажа, че Първата световна война е започнала с такъв наивизъм "Е, тука ще повоюваме две-три седмици и ще приключим".

Втората световна война е започнала по същия начин - локални провокации и прокси войни, а е завършила с тотален апокалипсис.

20 милиона души са жертвите от Първата световна война, а 70-80 милиона от Втората световна война.

Сега жертвите ще бъдат няколко милиарда! И това е огромният ми страх!

Човечеството продължава да спи своя всекидневен сън и да не разбира какво може да му се случи много скоро!

Не съм апокалиптик, но това, което виждам води до тази логика.

 

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ ПОЛИТИЦИТЕ, ЗА ДА НЕ ВЪВЛЕКАТ БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНА

- Българските политици трябва да бъдат много разумни и да не ни въвличат в конфликти, които не са наши. Поне засега тези конфликти не са наши.

Да, ние принадлежим към военни съюзи, геополитически интереси и т.н., но винаги има начин да се спасим от участието в конфликта.

Цар Борис е направил това като е спрял българската армия от Източния фронт, но от друга страна Богдан Филов е пуснал немските войски в България и ни е въвлякъл във войната.

Обърнете внимание - винаги сме на губещата страна във войните. Това се случва при Първата световна война, след която следват две национални катастрофи.

Във Втората световна война отново сме на губещата страна.

Колко време още трябва да грешим?


КАК ДА ПРИЕМЕМ СТРАХЪТ ОТ СМЪРТТА?

- Страхът от смъртта е нормално усещане при всеки човек. Ние се отличаваме от всичко съществуващо на този свят, защото знаем, че сме смъртни. Това знание е дълбоко в нас, но ние го зариваме във всекидневните си грижи.

Ние сме същества, които непрекъснато се борим с паметта за това, че сме смъртни. Но сега това усещане се засилва, защото живеем в несигурен свят, който е изправен пред угрозата на война и тотално унищожение.

Затова преди време написах една статия, в която казах, че няма да има китка за юнака, няма  да има победители и победени, а ще бъдем в нищетата на едно унищожено човечество.

Затова не трябва да се грижим за лявото или дясното, а за оцеляването на нас, нашите деца и внуци.

Огромна морална отговорност тежи върху всички нас.

 

МНЕНИЕТО НА ПРОФЕСОР СТЕФАНОВ ЗА ИДЕЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ ЗА ЕДИННИ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ, ЛИТЕРАТУРА И ГЕОГРАФИЯ

- Президентът Радев не е казал, че е защитник на един учебник. Той постави въпроса - как точно да намерим механизми, с които да защитим националната идентичност. 

Аз тогава казах, че единият учебник не е вариант да се защитава националната идентичност, защото на първо място има различни училища, различни интереси и различни нива. Затова трябва да има различни учебници

Плурализмът е доброто нещо. Намери своя учебник, твоя учебник - този, който ти отговаря на потребността.

Когато чух идеята за единен учебник, попитах - Кой ще го пише? Може би председателите на политическите партии? Не дай Боже, защото си представям какво ще стане.

Какво още каза професор Стефанов за постоянното търсене на врагове в българската политика, последиците от пандемиите и конфликтите върху психиката и... прошката - изконната християнска добродетел, вижте във видеото:
 

Оператор Калоян ГЕНЧЕВ

Монтаж Антон ГЕОРГИЕВ