Затворничка с бисексуална ориентация спечели дело срещу Прокуратурата на България с помощта на Български хелзинкски комитет, съобщиха от комитета. През 2006 г. тя подава молба до прокуратурата в Сливен да я предложи на съда за условно предсрочно освобождаване, защото има примерно поведение в затвора, труди се и е изтърпяла по-голямата част от наказанието си.
Прокурор писмено отказва с мотив, че тя е “с ясна и стабилна хомосексуална ориентация” и проблемни при нея са “начин на живот” и “емоционално състояние, мислене и поведение”.
Софийски градски съд, втора инстанция по делото, защити достойнството на жената, като осъди институцията за дискриминация и забрани на прокурорите да третират потърпевшата по-лошо заради сексуалната й ориентация. Съдът присъди парично обезщетение на жената за неимуществените й вреди, съобщават от комитета.
Български хелзински комитет за втори път печели дело срещу Прокуратурата за явна дискриминация. През 2007 г. Софийски градски съд потвърди решение на районния съд, с което институцията бе осъдена за изрични антиромски мотиви в постановление, с което прокурор отказва да търси отговорност за смъртта на ром. Прокуратурата все още не прилага закона еднакво към хората, без оглед на личностни признаци, като раса, пол и сексуална ориентация, коментират още от комитета.
Решението не е окончателно. /БЛИЦ