Бащата на изчезналия на 6 май 1997 година Съвестин е внесъл в Президентството, Министерския съвет и Кабинета на главния прокурор писма, в които Тодор Деянов е отправил смъртни заплахи към държавните лидери. Това разказа самият родител пред репортер на Агенция БЛИЦ. В четвъртък от 12,00 часа в София Прес Деянов свиква пресконференция, на която се очаква да представи писмата със заплахи пред медиите.
Тодор Деянов организира брифинга по повод рождения ден на изчезналата си рожба, който бе в Деня на независимостта. В действителност има писмо със заплахи, потвърдиха за Агенция БЛИЦ от върховната прокуратура. Писмото със смъртна заплаха е внесено преди около 4 дни, като до този момент няма взети мерки, заявиха служителите на Борис Велчев.
След като бащата не намерил ефективно действие от страна на президент и премиер, той сметнал да премине към по-радикални действия, мотивите на които е депозирал пред всички значими български институции, както и пред Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на Европа, вкл. и пред президента на Франция Никола Саркози.

Бащата на Съвестин е запознал международните организации, че за дванадесет години детето му не е издирвано, нито в страната, нито зад граница, въпреки 20-годишния давностен период за търсене на изчезналия българин. Според бащата за периода от отвличането синът му не е имал възможност за разпознаване, като държавата отказала да тиражира снимки на Съвестин. За 12-годишен период няма установяване на извършителите на отвличането, жалва се бащата. Родителят е категоричен, че неговото страдание ще продължава, докато държавата не вземе мерки по казуса. "Правителството бездейства вече 12 години, като компетентните органи и правителства бездействат неправомерно, неразумно и несправедливо в постоянни наши вреди", изразява своя мотив Тодор Деянов във внесено писмо до премиера Сергей Станишев.
След като внесъл документите със смъртни заплахи срещу величията във властта, бащата на Съвестин усетил, че е постоянно следен от полицията. "Осъзнавам последствията, които могат да ми донесат тези заплахи. Не изключвам след показването на писмата в четвъртък да бъда арестуван, но това ще бъде посегателство на страната ни към една жертва", заяви бащата на Съвестин пред Агенция БЛИЦ.
"Станишев, не се прави на чукнат", пише в искането си до премиера Тодор Деянов. В документа, той призовава премиера да спомогне да се тиражират снимките на Съвестин, да се наемат детективи за международно издирване, както и образуване на награда за достоверна информация. Подобни искания са внесени и при министъра на правосъдието г-жа Миглена Тачева.
Според бащата не е допустимо България да няма орган за издирване на сънародници зад граница. Проблемът идва от Правителството, защото то е трябвало да създаде тази организация, категоричен е бащата. И до ден днешен МВР нямало стратегия и начин да се бори с подобни случаи, които хич не са малко.
Съвестин изчезна на 6 май 1997 година, докато риташе топка пред блока си в столичния кв. "Люлин". След 18,30 ч. никой не го е виждал. Чак след година и три месеца по случая е образувано следствие, но то е набързо прекратено. Според родителя Съвестин е отвлечен, но държавата не поглежда сериозно на подобно твърдение. Оттогава Деянов се бори с всички институции, които трябва да помогнат за намирането на детето му, водил е много дела, които обаче са били прекратени.
Отчаян от безхаберието на държавата преди години бащата предприе гладна стачка, но и това не развълнува никого.
/Милан Николов, БЛИЦ