Прокуратурата разследва Васил Божков, който се укрива от правосъдието в чужбина, за купуване на гласове на отминалите избори и ако бъдат събрани достатъчно доказателства ще му бъде повдигнато ново обвинение, научи БЛИЦ.

Същевременно петима кандидат-депутати са уличени в купуване на гласове, съобщиха още от прокуратурата. 

В Софийска градска прокуратура са образувани 4 дела за купуване на гласове. Престъпленията са извършени на различни места в страната.

Двама от петимата кандидат-депутати са задържани за 72 часа, 1 е с мярка за неотклонение "подписка", а двама са със "задържане под стража", потвърдено на две съдебни инстанции.

Цената на глас е била различна - на някои места в страната - 20-30 лв., а на други - 80 лв.

Неутрализирана е престъпна група, предлагала имотни облаги срещу гласуване за определена партия или коалиция на изборите на 4 април.

„Разследва се група за купуване на гласове, използвала пълната палитра от схемите за изборната търговия. По това дело са събрани голям обем от доказателства.

Всички участници в групата са привлечени в качеството на обвиняеми. И нещо повече – всички, без един, са с мерки за неотклонение „задържане под стража“, потвърдени на две инстанции“, каза говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

За разкриване на престъпната дейност е съдействал защитен свидетел.

Образувани са и други досъдебни производства за групи, които са създадени с цел купуване на гласове, които са в различен етап на разследване, уточни Милева.

"С акцията е било предотвратено общо над 800 000 лева да бъдат включени в изборната политика", стана ясно от думите на Милева. 
Сред задържаните има лице с имунитет, кандидат за народен представител. Вторият участник е лице, кандидат за евродепутат и общински съветник в община. Третият е човек със силни позиции в ромски квартал.

Престъпната група е действала от 6 февруари до 4 април. Действала е на територията на цялата страна. Структурата на групата е пирамидална. Организаторът е собственик на четири търговски дружества, стопанисвал е хотелски комплект и метан станция. Той е поддържал връзка с лидер на политическа партия през мобилен телефон. Събрани са безспорни доказателства за конспиративната дейност. Предполага се, че споменатият лидер на политическа партия е намиращият се извън страната Васил Божков.

„В някои населени места сумата за купуване на глас е била на цена 80 лева, а на други – 35“, добави Сийка Милева по отношение на схемата за купуване на гласове. "На всеки застъпник се заплащало по 100 лева, а той трябвало да заведе до урните поне трима гласоподаватели".
По случая са иззети мобилни телефони, компютри и списъци. Извършват се експертизи.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!