Ръководството на Прокуратурата на Република България поднася своите съболезнования към близките и колегите на полицейския служител, загубил своя живот при пътнотранспортното произшествие, настъпило в района между гр. Стралджа и село Маленово, обл. Ямбол.

Във връзка с фаталния инцидент Окръжна прокуратура - Ямбол  задържа за срок до 72 часа водач на лек автомобил, нарушил правилата за движение, с което е допуснал пътнотранспортно произшествие и е причинил смъртта на полицейски служител, изпълняващ служебните си задължения. Обвиняемият е управлявал превозното средство в пияно състояние.

Предстои Окръжна прокуратура – Ямбол да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемат решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя. Необходима е промяна в законодателството и тежки наказания за пияните и дрогирани шофьори.

Главният прокурор внесе експертни предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта за престъпленията по транспорта още преди 2 години. Част от законодателните предложения включват увеличаване размера на наказанията за този вид деяния, включително при управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества да се отнема превозното средство в полза на държавата, ако е собственост на дееца.

Прокуратурата на Република България многократно е напомняла, че очаква реакция от институциите по внесените предложения за изменения на НК и че всяко забавяне при прилаганите на конкретни действия срещу престъпленията по транспорта би довело до все по-голям брой на жертвите на пътнотранспортни произшествие.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук