Районната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за едро хулиганство срещу един от тримата служители на фирма “СОТ ДАИКС”, които са заснети да издевателстват върху безпомощен мъж, палейки пиратка в задните му части.
 До 15 дни ще приключи и разпоредената от прокуратурата цялостна проверка на дейността на частната фирма. До пет години затвор грозят 32-годишния гард, ако бъде доказано, че е извършил непристойните действия, изразяващи се в грубо нарушаване на обществения ред и отличаващи се с изключителен цинизъм. Останалите двама служители на частната охранителна фирма могат да бъдат подведени под отговорност за това, че не са попречили на извършването на очевидно тежко престъпление.  Прокуратурата е дала указания след установяване самоличността на жертвата да бъдат назначени съдебно-медицинска и съдебно-психиатрична експертизи, които да установят наличието на телесни повреди. Това обаче ще бъде трудно, ако се потвърдят първоначалните данни от разследването, че клипът с извратеното забавление на гардовете е от декември 2006 година. Скандалният видео запис бе получен в офиса на пловдивска радиостанция. На него се вижда как охранители се гаврят с мъжа и пъхат запалени пиратки в панталона му. Клипът е дълъг една минута и на него е записано как единият от охранителите слага пиратка в задните части на мъжът, която гърми три пъти. Чува се как мъжът стене от болка. Накрая му дават стотинки.
Клипът е заснет с камера на мобилен телефон. Не е известно името на жертвата. Единият от съсобствениците на охранителната фирма е заявил, че клошарят сам е предложил да участва в експеримент срещу 10 лева. След като бъде открита жертвата, ще се проверят твърденията на охранителите, че мъжът е участвал доброволно. Възможно е участниците в скандалния видео запис да понесат дисциплинарно наказание, но след като излязат резултатите от полицейската проверка. По непотвърдена информация клипът е сниман в извън работно време и не в обект, охраняван от фирмата. Неофициално от полицията коментираха, че обясненията за мястото и времето на извършване на гаврата са с цел замазване на положението и избягване на проверка на дейността на фирмата. Междувременно обаче от районна прокуратура обявиха, че вече е разпоредена комплексна проверка на Даикс. /БЛИЦ