Окръжна прокуратура в Пловдив ще направи служебна проверка на случая с опита за самозапалване на пловдивчанина Апостол Сотиров, предаде кореспондентът на БЛИЦ.
За предизборната си кампания по време на местните избори през 2003 г., в която участвал като кандидат за кмет на село Ягодово, Сотиров взел 3200 лева от заложна къща. Той трябвало да върне парите за два месеца при лихва 700 лева, а като залог посочил къщата си. Неуспелият кандидат за кмет успял да събере парите, но когато ги занесъл в заложната къща разбрал, че къщата му е обявена за продажба. След като не успял да върне парите в срок, Сотиров бил подложен на жесток тормоз от страна на служителите на заложната къща, които искали да подпише документ, че няма претенции към къщата си.
Това дело било прекратено, тъй като прокуратурата не е установила извършителите, т.е. хората, които тормозели потърпевшия. Дознанието се е водело в 5 РПУ в Пловдив и документацията е изискана от окръжния прокурор Андрей Атанасов. Атанасов обяви, че гражданското дело ще бъде възобновено, а заедно с това ще се провери дали са разпитани всички свидетели, и каква е дейността на фирмата. Прокурорите ще разследват дали заложната къща е извършвала кредитна дейност и ще проверят дали има и други пострадали лица.
Апостол Сотиров направи опит да се самозапали публично пред сградата на прокуратурата в Пловдив тази сутрин. Мъжът изля върху себе си бензин от стъклена бутилка, запали факла в ръката си и така стоя близо 15 минути. Извиканите полицаи успяха да изтръгнат шишето и факлата и да ги загасят. Преди десетина дни Сотиров получил окончателното решение на съда, че трябва да напусне жилището си и има насрочено изпълнение от съдия-изпълнител за принудителното му изваждане от къщата. Апостол Сотиров е вдовец, има три деца.
Димана Тодорова, БЛИЦ