Върховната административна прокуратура настоява министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов да заведе дело, за да се обяви за нищожна замяната на гори със земи край морето, извършена в полза на ловешката фирма "Лийдър". Дружеството, което е собственост на офшорка от Вирджинските острови, заедно с фирмите "Соутрейдинг" и "Джитрейд" получи 1995 дка край Шабла срещу 2300 дка гори край Ловеч и Лесидрен. Трите компании се свързват с Гриша Ганчев, съобщава "Дневник".
Замяната приключи през 2005 г. и оценката, направена по времето на тогавашния министър на земеделието Нихат Кабил, показа, че разликата в цената на земите край морето и горите край Ловеч е 6.5 млн. лв., и фирмите доплатиха. По-късно се оказа, че в новопридобитите от офшорките терени влизат и пясъчни дюни. Тогава екозащитници сезираха прокуратурата. Отговорът на Кабил беше: "Кой ще тръгне да краде дюни, с морския пясък не може да се строи." Бившият министър дори заяви, че държавата е спечелила от замяната, защото получила хубави гори вместо рехавата растителност край морето.
В договора с "Лийдър" за замяната попадат пясъчни дюни, представляващи изключителна държавна собственост, като част от крайбрежната плажна ивица и затова той трябва да бъде обявен за нищожен, пише в официалното становище и указание на прокуратурата, изпратено на Гагаузов. Обвинителите настояват министърът да вземе мерки, но все още нямат отговор от него. Ако Гагаузов спази указанията на прокуратурата, ще започне дело и едва ако и съдиите решат, че договорът е нищожен, замяната ще бъде развалена все едно че не се е случвала, обясниха юристи. Не съм запознат със случая, но ако земите са изключителна държавна собственост, сделката е нищожна, коментира в сряда зам.-министърът на регионалното развитие Калин Рогачев.
По данни на прокурор Пенка Стефанова от отдел "Надзор за законност и защита на обществения интерес и правата на гражданите" проверката по случая още не е приключила. Според нея цялостното становище на обвинителите за замяната ще е готово след две седмици. Стефанова обясни, че прокуратурата не е писала на министерството на земеделието, въпреки че сделката е сключена от него, защото за защитата на имотите изключителна държавна собственост отговаря ведомството на Гагаузов. Законът не дава правно на обвинителите сами да поискат разваляне на договора. /БЛИЦ