Началникът на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Емин се е самоубил заради партийна кауза - това е заключението на районната прокуратура, която днес официално приключи разследването по случая, тъй като няма данни на загиналия да е влияно по какъвто и да е начин.
В експертиза на поведението на Ахмед Емин се споменава, че той е предан на каузата и свързан с партията си, но не е ясно точно за каква идея става дума, каза ръководителят на районната прокуратура Александър Налбантов. Психолозите определили самоубилия се като свръхотговорен човек, категоричен бе и говорителят Руси Алексиев.
Прокурорите са приели, че смъртта е настъпила след изстрел в главата, като Ахмед Емин е държал оръжието в дясната си ръка, а в момента на изстрела е бил изправен. По пистолета Глок, с който е извършено самоубийството, няма следи от други лица, тъй като дръжката на оръжието е набраздена и по нея не се запазват отпечатъци.
По принцип Емин ходел със спортно облекло, а в деня на смъртта си е бил официален. Той нарочно оставил секретарката си в офиса, което говори за взето решение да сложи край на живота си.
Самият изстрел е станал на площадка на стълбището пред турска баня в централата на ДПС. При разпита на съпругата му тя е казала, че предишния ден е установила странни неща в поведението на Емин. В семейството подготвяли празник и тя си обяснила странностите с това.
Експерти са изследвали и здравословното състояние на загиналия, което било перфектно. В деня на смъртта не са използвани алкохол или наркотици, твърдят прокурорите.
Писмото, намерено в деня на смъртта, ще бъде върнато на близките и единствено те могат да решат дали да разгласят подробности от него, категорични бяха от прокуратурата при искането на журналисти за информация  по този документ от разследването. Доказано е, че предсмъртното писмо е писано в централата на ДПС в спокойно състояние.
Районните прокурори са проследили общуването на Ахмед Емин с неговите познати месец преди смъртта и са категорични, че няма оказано влияние. Лидерът на ДПС Ахмед Доган е разпитван два пъти, защото са изникнали нови факти с излизането на ново писмено доказателство.
Милан Николов, БЛИЦ