Днес обвинението срещу хасковския кмет Георги Иванов за безстопанственост по случая с търговската верига БИЛА бе променено от престъпление по непредпазливост в умишлено. Това бе съобщено на кметски брифинг от адвокатката на кмета Розалина Апостолова, бивш окръжен прокурор на Софийска област.
Квалификацията на деянието се съдържа в две различни алинеи на един и същи член от наказателния кодекс. Но при първото се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години, а второто – до 8 г. По този начин се цели да бъде избягнато действието на закона за амнистията, обясни Апостолова.
Аргументите на адвокатката, че това се прави с точно определена цел, се базират на фактите, че от повдигането на първото обвинение на 16 март досега не са настъпили никакви промени в разследването – няма нови данни, не са разпитани нови свидетели. Това показва,че аргументите на прокурора да промени обвинението не почиват на правото, а на нещо друго. Повече от ясно е, заключи Апостолова, че става дума за изпъляването на политическа поръчка, а не за правосъдие. Прокуратурата в България не работи защото има престъпления, а изпълнява политически и икономически поръчки на определен кръг хора, каза още адвокатката.
На днешния брифиг най-после стана ясно, че сигналът по случая БИЛЛА по който е обвинението срещу кмета е бил подаден през през март 2008 година и е подписан от лидера на ГЕРБ в областта Иван Петров. Същия, който кандидатства за кмет на Хасково заедно с Георги Иванов и загуби изборите. Междувременно очевидец направи известен факта, че през декември м.г. инкогнито на хижа „Арда”, която се намира между Любимец и Ивайловград, са имали среща Ахмед Доган, Юджел Атила, Иван Стаматов, Яни Янев, Борис Велчев и хасковския прокурор Мидов. Предполага се, че на тази среща е взето решението за атаката срещу хасковски кмет.
Тодорка Николова, БЛИЦ