Мирен протест се провежда пред китайското посолство в София по призива на международната организация "Репортери без граници" за масови протести в цял свят срещу ограниченията на свободата на словото и на човешките права в Китай по време на олимпиадата. В България той е организиран от българската "Фалун Дафа Асоциация" заедно с Българската организация за свободен Тибет и с подкрепата на Български хелзинкски комитет.
Протестиращите пред китайското посолство издигнаха лозунги "Олимпиадата и престъпленията срещу човечеството не могат да съществуват едновременно в Китай", "Липсата на свободен дух - позор за олимпийските ценности".
В специално комюнике в Берлин "Репортери без граници" призоваха Китай да сложи край на цензурата в интернет и новините, да освободи 80 задържани журналисти, както и да осигури на чуждите представители на медии безпрепятствено разследване на конкретни случаи.

"Фалун Дафа", популярна и като "Фалун Гонг", е китайска духовна практика, в някои държави регистрирана като секта, която започва да се разпространява масово в Китай през 1999 г. Тогавашният комунистически режим нарежда да се забрани разпространението й заради огромния брой последователи. "Фалун Гонг" е разпространена в над 80 държави по цял свят. /БЛИЦ