Протестърът Мариан Башур винаги е твърдял, че подкрепя ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. В последните дни си личи, че е обърнал палачинката и остро критикува управляващата партия. Освен това вече подкрепял "Спаси София" (известни в пространството като "Смучи София" заради грантовете, които получават от Джордж Сорос и от Столична община). 

"С удоволствие ще ги подкрепя! А мястото за темата презастрояване е в десятката", заяви във фейсбук Мариан Башур с шерване на пост на "Спаси София".

В друг пост започна да критикува кмета Йорданка Фандъкова.

"Гледах клип как Фандъкова открива алея на книгата, е не ѝ ли направи впечетление тази мръсотия по Витошка?! От няколко седмици центъра е мега мръсен чак до погнуса. Поне предизборно да бяха измили поне веднъж!!!!", писа Башур.

Не му прави и чест да плюе по пострадалата шефка на парламента Цвета Караянчева.

"С цялото ми уважение към председателят на НС, желая да оздравее много бързо. Ще напомня, че имаме криза с медицински сестри и лекари защото тук получават обидни заплати и лоши условия .
 

Ще напомня, че линейките са стари и голям късмет да дойдат навреме. Ще напомня, че болничните бази са в окаяно състояние и с хлебарки. Ще напомня, че всяка година милиарди уж се дават за здравеопазване и сме в челните места по болести и смъртност. С оглед на изброените “успехи”  това да пратят хеликоптер за счупена ключица, е акт на злоупотреба с власт! Обида към всички лекари във Варна и Бургас.

Не ми казвайте, че това е високопоставен държавен служител, защото ще кажа, че този пост е работа, а работодателите сме ние!", написа Мариан Башур.

Иначе самият Мариан и брат му Жорж Башур са във финансова измама, от която вдигнаха ръце ДСК лизинг. Вече 10 години компанията води дела и не може да си получи парите от тях, заявиха представители на компанията.  Няма софиянец, който да не помни бившия Детмаг в центъра на София.
 

Най-малкото защото оттам са му купили поне един подарък като дете. Сега тази сграда е собственост на ДСК Лизинг. Небеизвестната фирма БТ Пропъртис ЕООД сключва договор за лизинг за помещенията на бившия Детмаг през септември 2007-а. Представител на лизингополучателя е Жорж Фади Башур, който е женен за фолкпевицата Емилия.

Той има и други дружества, занимаващите се с недвижими имоти. Сред тях са Интер Булгериън Пропъртис Силвър ЕООД, Интер Булгериън Пропъртис Ред ООД и Ню Юръп Пропъртис ЕООД. По време на сключването на лизинговия договор Башур е бил мажоратирен акционер в Пропъртис Дивелопмент АД - дружеството собственик на БТ Пропъртис, след което прехвърля дяловете си на Крум Лазев.   

По някое време тези помещения се управляват и от фирмата на Мариан Башур – Casa Real Estates, както пише във фейсбук страницата й. Компанията се оказа, че дължи на НАП към 111 000 лв., които не е ясно от какво са натрупани, показа справка в Бивол. 
 
През май 2008 г. БТ Пропъртис се захваща с реконструкцията на бившия Детмаг, като проектът предвижда той да бъде преустроен в шест отделни обекта - магазини с номера от 1 до 6. Първите пет магазина са завършени и пуснати в действие, но шестият си остава на етапа груб строеж.

Според представители на ДСК Лизинг до края на 2008 г. техният контрагент БТ Пропъртис си е плащал сравнително редовно. През следващите няколко месеца дружеството започнало да бави вноските или да ги плаща частично. След април 2009 г. обаче изцяло прекратило плащането. Но задълженията по договора за лизинг не са никак малки, тъй като общата му стойност е 25 млн. евро.

В края на септември 2011-а до БТ Пропъртис ЕООД е изпратена покана за плащане на дължимите, съгласно договора за лизинг, суми. Освен това дружеството е предупредено, че при неизпълнение договорът за лизинг ще бъде прекратен. И тъй като в посочения срок за доброволно изпълнение БТ Пропъртис ЕООД не извършва плащане, в началото на октомври 2011-а договорът за лизинг е прекратен.

Както се казва, кредиторът не си поплюва. Но проявява и известно благородство: поканва наемателите на магазините, намиращи се в сградата, да сключат нови договори за наем.

Този път с ДСК Лизинг, в качеството му на собственик на имота. На тези от тях, които не желаят, е предоставена друга възможност: да освободят магазините до края на октомври. На 3 ноември 2011-а ДСК Лизинг получава писмо от БТ Пропъртис, което предлага да купи Детмаг.

Следва прелюбопитна кореспонденция. Лизинговата компания изразява готовност за преговори, но едно от условията й е кандидат-купувачът да плати 25 млн. евро. Последвалата контраоферта обаче е за 6.5 млн. евро.

Разликата е толкова очебийна, че стопяването й се оказва невъзможно. Тогава БТ Пропъртис прибягва до друг ход. С писмо от 18 ноември 2011-а дружеството отправя до ДСК Лизинг АД искане да му бъде възстановена сумата от 1 855 759.61 лв. като обезщетение за извършени подобрения в имота. 

От лизинговата компания обаче преценяват, че няма каквото и да е основание за подобна претенция. Ето защо отговорът й е, че в общите условия към прекратения договор за лизинг е предвидено... всяка промяна, модификация и/или допълнително монтирана към недвижимото имущество вещ стават собственост на лизингодателя, без лизингодателят да дължи обезщетение.

Нещо повече, напомнено е, че лизингополучателят е приел имота, предмет на договора за лизинг, без каквито и да е възражения или забележки.

На 1 декември 2011-а дружеството БТ Пропъртис продава хипотетичното си вземане от 1 855 759.61 лв., за които претендира, че ДСК Лизинг му дължи, на БГ Билдинг Консулт ООД (колекторска фирма).

Още на следващия ден новият собственик на вземането иска от Пернишкия окръжен съд да допусне обезпечение на бъдещ иск по тази сума, като наложи възбрана върху имота на ДСК Лизинг - въпросния партерен етаж и мецанин на бившия Детмаг. Следват няколко прелюбопитни заключения. Оказва се, че фирмата купувач на вземането не е коя да е.

Тя е собственост на Юлиян Иванов и на Застрахователен брокер Експрес АД. Въпросният брокер е свързан с Юпитер Лизинг най-малкото защото Иванов е в нейния мениджмънт. Лизинговото дружество е създадено през 2004-а от финансистката Славка Иванова, някогашен учредител и бивш изпълнителен директор на Кредит Експрес Банк (сега Токуда Банк) и на застрахователно дружество Юпитер, чийто лиценз бе отнет през 2005-а.

Тогава неин сподвижник и близък приятел бе небеизвестният Чавдар Държиков.

Същият този Държиков се явява защитник на интересите на БГ Билдинг Консулт, на БТ Пропъртис и на още едно дружество - Трай Макс България, за което ще стане дума по-късно. При това, както се вижда, той се справя доста успешно, защото съдът в Перник уважава иска на компанията и налага запор върху сградата на бившия Детмаг.

Юристите на ДСК Лизинг обаче са на мнение, че съдебното решение е в нарушение на чл.391, ал.1, т.2 от Гражданскопроцесуалния кодекс, който предвижда компанията, искаща запора, да предостави съответната гаранция. 

Тя е необходима, в случай че бъдещият й иск не бъде уважен, а наложеният запор нанесе щети на собственика на възбранения имот. Но, съдът е спестил финансови неудобства на БГ Билдинг Консулт и така на практика му е развързал ръцете да блокира всякакви опити на ДСК Лизинг да печели от собствения си имот.

Последвалите събития показват това. След като прекратява взаимоотношенията си с БТ Пропъртис, ДСК Лизинг сключва на 15 декември 2011-а договор за наем на магазин 'b96 в сградата на ул. Съборна 'b95 с Глобал Брандс Ритейл ЕООД.

На същата дата обаче лизингодателят е уведомен, че БТ Пропъртис дава под наем същия магазин 'b96 на Трай Макс България ЕООД - дружество собственост на сирийския гражданин Незар Филип Надиа.

За отбелязване е, че то е регистрирано на същия адрес - София 1404, ж.к. Манастирски ливади-Б 61, вх. Д, на който са регистрациите на компаниите на Жорж Фади Башур - човека, сключил през 2007-а договора за лизинг на Детмаг от името на БТ Пропъртис.

Само номерата на офисите са различни. На един и същи адрес в Перник пък се намират компаниите БТ Пропъртис и БГ Билдинг Консулт. На 19 декември 2011-а, зад гърба на собственика, Трай Макс България поема контрола над сградата.

Казано по-просто, слага охранителна система и сменя патроните на вратите. Предновогодишно ДСК Лизинг все пак успява да вкара във владение на магазин 'b96 своя наемател Глобал Брандс Ритейл ЕООД. Но драмата не приключва дотук. 

На 13 януари 2012-а в ДСК Лизинг АД е получена информация, че пред магазин № 6 на ул. Съборна се намира частният съдия-изпълнител Веселка Любенова, която извършва въвод във владение.

Пристигналите на място представители на ДСК Лизинг АД установяват, че съдия-изпълнителят прави това въз основа на изпълнителен лист (за предаване на държането на имот), издаден от Пернишкия районен съд по искане на Трай Макс ЕООД.

Веселка Любенова е уведомена от представителите на ДСК Лизинг АД, че дружеството е собственик на имота, че договорът за лизинг, сключен с БТ Пропъртис ЕООД, е прекратен, както и че имотът е предаден в държане на Глобал Брандс Ритейл ЕООД на основание на договор за наем, сключен между него и ДСК Лизинг АД. П

редставени са й съответните документи, удостоверяващи тези обстоятелства.

Любенова обаче не е сметнала за нужно да се съобрази с тях и вместо да отложи действията си и да провери представените й документи, въвежда във владение Трай Макс България. 
Така се стига до абсурдната ситуация собственикът на имота да не може да разполага с него и да получава приходи от отдаването му под наем.