За четири години Иван Тотев е загубил 10-12 процента от доверието на пловдивчани, но продължава да е най-предпочитаният кандидат за кмет на предстоящите местни избори. Той се ползва с подкрепата на 27 на сто от избирателите.

Следващите по влияние са неговият предшественик и депутат от Патриотичния фронт Славчо Атанасов с 19,8%, и общинската съветничка Дани Каназирева със 17 пункта, пише "Марица". 

За председателя на групата общински съветници на БСП Николай Радев биха гласували 5,5%, а за областния управител Здравко Димитров – 4,5%. За друг кандидат на ГЕРБ са склонни да дадат гласа си 9 на сто от пловдивчани, а за различна от Радев червена номинация – 4,5%. Всички останали претенденти събират 11 на сто. Това показват данните от социологическо изследване на агенция „Неохрон“ проведено сред 710 души в края на февруари.

„Най-вероятно на изборите ще се стигне до балотаж, който ще бъде изключително труден за Иван Тотев. На миналия вот той имаше доста по-високо доверие и въпреки това спечели много трудно“, смята социологът Николай Близнаков.

Славчо Атанасов почти запазва резултата си отпреди 4 години, но подкрепата за него е нестабилна, тъй като още не се знае дали патриотите ще застанат зад него, или ВМРО и НФСБ ще се явят с отделни кандидатури. Освен това в условия на неяснота и част от червените избиратели припознават Атанасов, което ще се промени с издигането на кандидат на БСП.

Дани Каназирева е единствената, към която се увеличава доверието съвсем леко, но стабилно. За нейните поддръжници е характерно, че те са основно сред висшистите и хората в най-активна възраст – между 30 и 60 години.

„Неохрон“ измери и доверието в политическите партии. ГЕРБ води убедително с 42-43% подкрепа. Втора политическа сила в града е Съюз за Пловдив на Каназирева с 14 на сто, следвана от БСП с 12%, ВМРО – 11%, НФСБ – 4%. Всички останали партии, включително и независимите кандидати, взимат 16-17%. Модерните градски партии битуват в рамките на статистическата грешка от 2-2,5%.
Основните проблеми на града според допитването са високите местни данъци и такси – 34%, следвани от тежкия трафик, задръстванията и неуредиците в градския транспорт – 32%. Следват забавените ремонти и неуспешния старт на Европейската столица на културата. 27 на сто от пловдивчани са най-възмутени от корупционните сделки и разпродажбите на общинско имущество.

Успехите на градското ръководство са оценени от анкетираните най-вече в напранвленията – благоустройство, ремонтирани пътища и велоалеи, културни събития и съживяването на Капана, намалената безработица.

Като цяло пловдивчани са станали по-големи оптимисти. Преди четири години 42,6% са смятали, че градът се развива добре, докато сега те са 53 на сто.