Проверка на районния инспекторат по образованието в Благоевград е установила, че подадените заявления за СИП "Религия" в училището в с. Рибново са подписани от родителите на децата и никой не принуждава учениците да носят забрадки и да използват обръщението "ага".
В Министерството на образованието и науката през октомври 2008 г. и януари 2009 г. са постъпили 2 жалби с идентично съдържание за достоверността на подписите на родители върху заявления за СИП „Религия”.  Това казаха за БЛИЦ от просветното ведомство в отговор на въпрос получавани ли са сигнали за налагане на СИП «Ислям» в училището в с. Рибново. РИО – Благоевград извършва проверка, която установява, че няма основание да се счита, че част от подадените заявления са подписани не от родителите, а от директора на училището Феим Иса или учителя Мурат Бошнак.
РПУ – Гоце Делчев е извършило проверка по случая по компетентност, допълват от министерството.
На въпрос задължавани ли са учениците там да ползват обръщението «ага» и момичетата да носят забрадки, от министерството заявяват, че от извършените проверки от РИО – Благоевград в СОУ «Йордан Йовков» в с. Рибново след разговори и анкети с ученици не са потвърдени сигналите за използване на обръщението «ага» и носенето на забрадки от момичетата.
В МОН не са постъпвали подобни сигнали за селата Сатовча и Сърница или в в други училища в България.
Междувременно се разбра, че кметът на Гърмен Ахмед Башев и учителят от училището в с. Рибново Мурад Бошнак са напуснали сградата на ДАНС. Говорителят на ДАНС  Зоя Димитрова каза пред БЛИЦ, че в момента се прави проверка и по-късно ще стане известно дали прокуратурата ще повдигне обвинение на Башев и Бушнак.
Сутринта почти цялото село се стече на площада в село Рибново, предаде БНР. Тук обаче хората също твърдят, че не става дума за радикален ислям. Тук смятат, че тази мълва се е понесла от Недим Таламанов, който е отстранен от училището за посегателство на чистачка.
Кметът на селото Мустафа Авдиков е извикан в РУ Гоце Делчев за да даде пояснения във връзка с ислямски фундаментализъм.
БЛИЦ припомня, че тази нощ  при спецоперация агенти на ДАНС  влязоха в къщата на  кмета на Гърмен Ахмед Башев и ги доведоха тази сутрин в ДАНС. По-рано говорителят на ДАНС Зоя Димитрова заяви, че двамата са били в ДАНС за снемане на обяснения във връзка с прокурорска преписка на СГП. Преписката изисква от ДАНС да събере данни за оказване на натиск и заплахи и по повод сигнала на Яне Янев и за престъпления против изповеданията. Ако бъде потвърден сигналът на Янев, случаят ще бъде разглеждан от районната прокуратура в Благоевград.
Според Янев Башев и Бошнак са заставяли хората да извършват несвойствени дейности и са си служили с противоконституционни действия.
Призори в Рибново хората масово говорят вече за освобождаването му от радикалния ислямизъм, заяви Янев.
В Агенцията за закрила на детето не са получавали сигнали за налагане на радикален ислямизъм в с. Рибново, научи БЛИЦ от агенцията. С Министерство на образованието и науката държим връзка, евентуално от министерството трябва да излязат резултати от проверка на инспектората, заявиха от агенцията. 
Неотдавна в студиото на "Сеизмограф" по бТВ кметът на Гърмен Ахмед Башев влезе в остър спор с Яне Янев, като го нарече мекере и го заплаши.
Лидерът на РЗС оповести преди около една седмица, че в този регион се шири радикален ислямизъм.
Директорът на училището Феим Иса е установил пълен диктат над учителския колектив и насилствено заставя учителите да ходят с облекло, което да не е светско.
Директорът на училището настоява учителите да насърчават ученичките да ходят със забрадки и арабски носии.
Той подкрепя действията на Мурат Бошнак, представен и назначен от него като учител по религия, който задължава родителите насилствено да подписват заявления, че искат техните деца да изучават задължително избираем предмет (ЗИП) – ислям.
Бошнак настоява децата да се обръщат към него вместо с господин с ага.
Родителите, които не приемат ислямските порядки на Мурат, ги наричат гяури и по време на службите в местната джамия ги проклинат.
Директорката на местното училище в Сатовча Айша Ушева редовно ходи на обучение по радикален ислям в незаконно фундаменталистко училище в село Сърница, Велинградско.
Ушева в момента е в отпуск по майчинство и за да държи под контрол "описаните порядки", е назначила съпруга си на длъжност и.д. директор на училището – Исмет Ушев, който е учител по религия.
И в двете селища живеят само българомохамедани, говорещи единствено български език. /БЛИЦ