Днес в 13 ч. и 44 мин. настъпва астрономическата пролет. Слънцето пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.
Прогнозата за времето, обаче за днес, не е никак пролетна. От запад облачността бързо ще се увеличи и до края на деня ще обхване цялата страна. Над Източна България в часовете преди обяд времето ще е предимно слънчево. След обяд в Западна България ще завали дъжд и сняг. До края на деня валежите ще обхванат и Централна България, а през нощта срещу събота и Източна, като ще се усилят и почти навсякъде ще бъдат от сняг. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максимални температури ще са между 4° и 9°, в района на София около 4°.
През следващите три дни България ще попадне под влиянието на средиземноморски циклон.  В събота с прекъсвания валежите ще продължат, като ще бъдат главно в западната половина от страната. В повечето райони там ще вали сняг; ще се образува снежна покривка. Ще духа умерен, в Източна България временно силен източен вятър. В неделя ще превалява главно в югоизточните райони от страната, като валежите ще са слаби, по Черноморието – от дъжд. За цялата синоптична обстановка значителни количествата валеж се очакват в Югозападна България и в Рило-Родопската област – до около 25-30 л/кв.м. В планините от югозападната половина от страната обстановката ще е зимна – с виелици и навявания.

А иначе първа пролет е добро начало за нови начинания. Независимо, че астрономическата пролет настъпва днес, според народните традиции тя идва на 22 март. Най-популярен е празникът в Кюстендил. Повече от един век кюстендилци посрещат тържествено първия ден на пролетта. Празникът, почитан още в езически времена, по-късно се превърнал в християнски обрeд в чест на св. 40 мъченици, загинали в името на православната вяра. /БЛИЦ