Президентът на Република България Георги Първанов заяви в предаването „Панорама” на Българската национална телевизия, че никога нe се е опитвал да прокара своя политика при посещенията си навън, а е подкрепял политиката на правителството.
Във връзка с газовата криза президентът припомни, че договорите за доставка на газ са с дъщерни дружества на „Газпром”, които са се скрили в разгара на кризата. Носенето на отговорност от страна на управляващите според него означава отпадане на посредниците. Той призова да не се смесват исканията за отстраняване на посредниците с твърденията, че нови посредници искат да се настанят на мястото на старите. Първанов обясни, че в Москва не е отстоявал лична позиция по въпросите с газа, а българската позиция, която е формирана в продължение на много години. „Това не е моя битка. Това е битка на държавата, защото това означава битка за по-ниски цени, за ясни елементи и субекти на отговорност в цялата тази система”, посочи той. Президентът добави, че пръв би поискал оставка на всеки, които би настоял за заменянето на посредниците и би започнал такива преговори. Първанов заяви, че газопреносната система на България е нейна собственост и ще си остане такава. Не са водени преговори в друг смисъл. Във връзка с проекта „Южен поток” той обясни, че е постигната собственост 50 на 50 върху газопровода. 
Разкритията за корупционни практики от вчера и днес показват, че има воля в правителството за справяне с корупцията, има и оптимизъм за решаването на тези проблеми, заяви Първанов. Във връзка с предложението за провеждане на избори 2 в 1 той смята, че вече няма достатъчно време за приемането на такива закони. По повод изказването на Бойко Борисов в Чикаго президентът коментира, че има постановки, които засягат отделни социални и етнически групи. Според него те създават напрежение в отношенията ни със съседни страни. „Така не бива да се говори, ако имаме претенцията да изразяваме държавническа позиция”, заяви още Георги Първанов. По думите му лидерите на нацията трябва да се замислят повече за политическото говорене. Говоренето, което разделя и създава социално напрежение, вече не е актуално. /БЛИЦ