При посещението си в Узбекистан президентът Георги Първанов е убил планински козел, който е вписан в международната Червена книга, съобщава сайтът Фергана.ру.
На него официално му е било разрешено да извърши углавно наказуемо деяние, допълва сайтът.
В материала се уточнява, че за това деяние Наказателния кодекс на Узбекистан предвижда наказание до 50 минимални работни заплати или изправителен труд до две години.

На летищата в Узбекистан арабски шейхове с ловно снаряжение отдавна не са рядкост. Но президентът на България Георги Първанов стана високопоставеният първопроходец от Запада, пише сайтът.

Фергана.ру разказва, че “страстният български ловец” отишъл в Нуратинския резерват рано сутринта на 7 ноември т.г. Над 100 души свита, прислуга и охрана заради няколко изстрела по планински козли нарушили покоя на обитателите на резервата. Сайтът отбелязва, че в официалното съобщение за визитата на българския държавен главен в Узбекистан този факт не е включен. Преди пристигането на господин Първанов работниците в резервата няколко дни разчиствали пътеката, така че гостите да не се одерат от клоните на дърветата и да не се спъват в камъни. Ловът, включително изкачването и слизането от планината, е отнел половин ден.

“Хубава страна е България, но му се приискала екзотика на бившия комунист Първанов, който вероятно още помни ловните забавления от живково-брежневско време. И гостоприемните стопани не се посрамиха”, пише сайтът.
 
Сайтът се представя като информационна агенция, регистрирана през 2001 г. в Москва. /БЛИЦ