Държавата да финансира три опита за зачеване по метода ин витро. В момента от държавния бюджет за двойки с проблеми при репродукцията се отпуска само 1 650 лева при положение, че общата стойност да един опит е около 5000 лева.
НДСВ ще настоява още от излишъка в бюджета през тази година да бъдат заделени средства за национална програма ин витро, каза жълтият депутат Антония Първанова, която е и заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. Тя уточни, че от следващата година в бюджета трябва да има заложено целево финансиране за изпълнение на програмата.
Първанова информира, че в сряда работна група от експерти от Министерството на здравеопазването ще изготви проект за основни параметри на програмата. Целта е в средата на месеца да бъде организирана първата обществена дискусия с участието на неправителствени организации относно параметрите, поясни Първанова.

Депутатът от БНД Борислав Великов предлага държавата да покрива лихвите по целевите кредити, отпускани на двойки с проблеми при зачеването. Освен това трябва да се помисли и за данъчни облекчения за такива семейства, защото проблемът е сериозен, добави Великов.
В България има 270 хиляди двойки с проблеми. /БЛИЦ