От ОДМВР-Бургас излязоха току-що с извънредна информация за състоянието на пострадалата снощи в пожар Мая Попова, съобщава "Флагман.бг".

 
Тя е била прегледана по спешност в УМБАЛ-Бургас и предвид тежкото й състояние, след обработка на раните, е транспортирана към Клиниката по изгаряния във Варна. Обезобразено е лицето й. Изгарянията са по цялата глава, ръцете, шията и предната част на тялото. Степента на изгаряне е около 40%.

Огнен ад с жената-сензор Мая Попова: Горяла е в съня си, бижутата ѝ били залепени за кожата СНИМКИ

Заслужава ли подобна злочеста съдба една от най-умните и с феноменални способности българки?

Биографията й е впечатляваща. Баща й се казва Живко Попов – роден в Бургас през 1930 г., завършил е икономика, след което започва работа като секретар в посолството ни в Лондон, агент на ДС. От 1974 г. е началник отдел „Кадри“ в МВнР.

През 1976 г. става зам.-министър на външните работи и до смъртта на Людмила Живкова през 1980 г. той е нейната дясна ръка и най-близък довереник.

През 1981 г. е арестуван, след като се разбира, че липсват 6,5 млн. лв. от общо 9 млн. лв., определени за честването на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Живко Попов е осъден на 20 години затвор за присвояване в огромни размери. През 1990 г. е амнистиран.

Самата Мая Попова завършва гимназия в Лондон, а след това Кралската академия по драматични изкуства, ВИТИЗ и „Социология“ в Софийския университет.

Започва работа в БНТ. През 1981 г. ражда дъщеря си от сина на друга видна личност от Тодор-Живково време – Цветан Бояджиев. Той е пряко подчинен на шефа на УБО ген. Кашев.

По нейни думи, той умира при странни обстоятелства, вероятно отровен от тайните служби, тъй като е държал в себе си секретна информация за правителството.

Според самата Попова, в епикризата преди смъртта му пишело, че е болен от рак на черния дроб, но тя е сигурна, че смъртта не е била естествена. Това се случва през 1984 г. Година по-късно Мая Попова се развежда със съпруга си Лъчо, но няма информация каква е причината.

След присъдата срещу баща й тя е принудена да напусне БНТ, но все пак й дават възможност да се прехвърли в БНР. През 1990 г. се връща като редактор и репортер в „Отзвук“ и дори прави собствена рубрика „Неудобни въпроси“, но е отстранена от генералния директор Хачо Бояджиев заради, по думите й, морално несходство в характерите им.

След 1997 г. името на Мая Попова нашумява като човекът-сензор, който може да локализира земетресения, използвайки собствената си кожа като географска карта.

За първи път на подсъзнателно ниво тя усеща Вранчанското земетресение през 1977 г., което в София е усетено с магнитуд 5,5 по Рихтер. Поредица от неточни прогнози обаче й приписват качества на шарлатанка и постепенно популярността й заглъхва през 2014 г. окончателно. 

През 2017 г. баща й Живко Попов е намерен в банята у дома си мъртъв – с рана в задната част на главата. 40 дни след смъртта му Попова обявява, че той е убит от човек, който е влязъл по желязно скеле зад къщата, с цел да търси пари. Твърденията й така и не се доказват.

Самата тя твърди за себе си, че обича природата и всичко, което е предричала, е било с цел да бъдат спасени хора, животни и растения.

Казвала е, че усеща земетресението като изтръпване и повишена температура по определени места на кожата си – „сякаш русалката иска да изхвърли рибешките люспи и да се превърне в човек“.

Така обяснява тя своята феноменалност пред почитателите, преди да се оттегли в забвение. Нейни фенове във Фейсбук, където профилът й все още е актуален, често я питат къде си, кажи нещо.