Първите за сезона 125 израелски туристи пристигнаха на летището във Варна. Гостите ще бъдат настанени в хотели в курорта "Златни пясъци". В събота на варненското летище се очаква още един полет с туристи от Израел, предаде БНТ.

Израелските туристи пристигнаха в добро настроение на варненското летище. Повечето от тях са ваксинирани срещу Ковид-19.

Израелски туристи недоумяват защо България изисква от тях отрицателен PCR тест при положение, че в Израел 5 милиона души вече са ваксинирани срещу Ковид-19, а заболеваемостта е едва 0.2%.


"Имаше много туристи, които веднъж вече си направили резервация за България, когато наближи датата я променят с дестинации, където не се иска този допълнителен тест. Всеки един от тях, който днеск дойде ще трябва да направи 3 PCR-а", обясни почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов.

Експерти алармират, че държави като Грузия могат да привлекат израелските туристи за сметка на България, защото не изискват влизане с отрицателен PCR тест. Освен това у нас най-евтиният тест е 60 лева, докато в Батуми е 20 евро.

"Точно хора, които са записани за България и се прехвърлят за Грузия. Мисля че, е спешно и необходимо да се направи промяна и това нещо да се спре. Миналата година по това време имаше зелени и червени страни, ако това се въведе тази година ще е подходящ модел", допълно Орлин Мандов, почетен консул на Израел в Бургас.

Израелските туристи, които пристигнаха във Варна казаха, че не изпитват притеснения.

Очаква се в събота на летището във Варна да кацне още един самолет с израелски туристи. По план полетите ще бъдат в четвъртък и събота. Първите израелски туристи в Бургас трябваше да пристигнат на 6 май, но полетът е отложен за 13-ти.