В Стара Загора отвори врати първият в страната сертифициран от Министерството на културата Музей на бирата. В него се съхраняват над 130 автентични експоната на популярното пиво. Очакванията са уникалният музей да допълни богатото културно-историческо наследство в района и да привлече много туристи.
Музейната сбирка единствена в страната притежава и лични вещи на първия браумайстер, т.е. първия лицензиран производител на бира в България. <br /> <br /> Наследниците на създателя на първата пивоварна в Стара Загора д-р Константин Кожухаров са не само сред основните дарители на музея, но и истински ценители на бирата.<br /> <br /> За да се усети истинският вкус на бирата, тя трябва да се сервира в подходяща чаша. Тъмното пиво се налива в тумбести, почти затворени чаши, а светлото в чаша от тип затворено лале. Идеята на затворената чаша е да запази аромата и вкусовите качества на бирата. За това има още едно задължително условие - наливането на пивото да става под наклон от 45%, съветват професионалистите. /БЛИЦ<br />