Лавинна опасност във високите части на Пирин над Банско заради много сняг, съобщи БНР. През последните дни има нова 60-сантиметрова снежна покривка. В момента обстановката е спокойна, но няма много туристи и скиори, поясни Румен Баряков от ПСС в Банско.

За висока опасност от падане на лавини в района на Банско заради новия снеговалеж, съобщава в бюлетина си и организацията Avalanche Bulgaria, чиято цел е да информира практикуващите зимен туризъм за лавинната обстановка в страната. С нарастващото практикуване на зимен туризъм и извънпистово каране на ски и сноуборд в България, през последните години зачестяват и лавинните инциденти.

Експертите предупреждават любителите на зимните спортове и туризма да избягват високата планина и да избират терен с малък наклон и без склонове над тях.

"Хората, които излизат в планината, трябва да носят със себе си телефон със свалено приложение за GPS координати при нужда, да си направят застраховка и да бъдат много добре екипирани", подчерта още Румен Баряков.