Над 1300 машини почистват републиканските пътища днес следобяд, показаха проверките на изпълнителния директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура” инж. Янко Янков.
На територията на Областните пътни управление Велико Търново, Шумен и Търговище, както и по направлението Шумен – Русе, пътноподържащите фирми работят при пълен капацитет и пътищата са почистени и опесъчени. В района дежурят и екипи на Гражданска защита, напълно оборудвани за оказване на помощ.
В района на бензиностания “Шел” при Кьосевци движението е затруднено от тежкотоварни автомобили, претоварени с дървен материал. НАПИ обръща внимание на транспортните фирми, че продължава да извършва регулярни проверки с мобилните си групи.


Продължава да вали сняг на прохода Шипка, снежната покривка е от 10 до 50 сантиметра. Машините не спират да обработват с пясък и луга. Участъкът е проходим при зимни условия.
В София – област работят над 200 машини, в Благоевград – 71, в Кюстендил – 36, в Пазарджик – 68, в Пловдив – 65 и в Смолян – 78. Републиканската пътна мрежа е в добро състояние за движение при зимни условия. Всички пътноподържащи фирми са изкарали техниката си по републиканската мрежа. Повече от 32 часа техниката и екипите работят при непрекъсваем режим.
НАПИ препоръчва на шофьорите да карат със съобразена скорост, на увеличена дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Автомобилите да бъдат оборудвани за движение при зимни условия
Гражданите могат да изпращат своите сигнали за нередности по пътя на горещият телефон – 0 700 130 20, който е денонощен и безплатен за обаждания от територията на цялата страна. /БЛИЦ