Национална компания „Железопътна инфраструктура” работи усилено по довършителните дейности от проекта за намаляване времето на пътуване с влак от София до Перник. Това ще стане в началото на месец септември, което ще позволи влаковете да вземат разстоянието между София и Перник за 45 минути, съобщиха от НКЖИ. Условията в момента позволяват влаковете в тази отсечка да стигат за около 1 час.
За да намали времето за пътуване по тази линия, НКЖИ извършва заздравяване на земното платно в участъка Владая – Драгичево, както и подновяване на отсечки в 2 междугария – Захарна фабрика-Горна баня с дължина 1600 метра и Горна Баня-Владая с дължина 600 метра. Освен това НКЖИ ще ремонтира и коловози в гарите Владая и Драгичево. Планирано е да се извърши цялостна рехабилитация и обезопасяване на участъка от линията с дължина 700 метра в района на кв. „Факултета” в междугарието Захарна фабрика-Горна баня.
В резултат на текущото поддържане на железния път и стрелките в района на Централна гара София, НКЖИ вече намали времето за пътуване до Захарна фабрика с 6 минути.

Очаква се ремонтните работи в участъка Захарна фабрика-Горна баня, в междугарието Владая-Драгичево, както и по демонтажа на стрелка ІІ в гара Перник, да приключат около 1 септември 2008 г. След тази дата в участъка ще бъде въведен тактов график за движение на влаковете през 1 час, а времепътуването между София и Перник ще бъде около 45 мин. /БЛИЦ