Ексмитничарят Георги Георгиев-Пурата е първият отвлечен българин, който дава откупа си на разсрочено плащане, пише "24 часа". Въпреки твърденията му, че е бил на излет в Стара планина и не е бил похитен, за свободата му е платен откуп от 700 хил. евро. Това е половината от поисканите 1,5 млн. евро, които според приближени на Пурата той дължал на силов бос.
Задължението е натрупано при опита на бившия митничар да вкара в България супер скъпите коли "Астън Мартин", известни като автомобилите на Джеймс Бонд.
700 хил. евро за първия транш са събрани на пожар от приятелите му начело с Радослав Живков - Джими. В момента спешно търсели още 800 хил. евро, иначе Пурата щял да изчезне повторно.
Ексмитничарят наистина е бил в полите на Стара планина, но не на почивка, а във вила в подножието й, където е бил закаран след отвличането му. Похитителите не са му сторили нищо, защото се познавал добре с боса им и гарантирал още в началото, че ще намери парите, но на траншове.
Все пак, за да е сигурно, го заплашили, че ако не получат откупа в срок, ще отрежат пръст от ръката му.
Джими и друг приятел на Пурата от канала за джиесеми на аерогара София с прозвището Папи продали "на зелено" 5 луксозни автомобила, които трябвало да пристигнат до дни от Европа, и така събрали първия транш.
Папи е предал парите за откупа, след като похитителите го разигравали през уикенда. Първо му казали да отиде до Мездра, а на следващия ден го пратили до Владая. По този начин направили римейк на отвличанията на бизнесмена Стефко Колев и на ексшефа на "Литекс" Ангел Бончев. Техните роднини също бяха разкарвани до Мездра и Владая с парите за откупа. /БЛИЦ