В петък официално ще бъде даден старт на тел.112 в Монтана, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ. Спешният център ще обслужва областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. За Северозападния район за планиране са назначени 32 оператори.
Идеята за изграждане на универсална услуга за безплатни спешни повиквания към единния европейски номер 112 у нас е от осем години. Изграждането й е поето по Глава 19 “Телекомуникации и информационни технологии” от Договора за присъединяването на страната ни към Европейския съюз.
Приемането и обслужването на повикванията към спешния телефон 112 се извършва чрез центрове, които се създават като звена в структурата на Министерството на извънредните ситуации. Планирано е системата да се изгражда поетапно, първоначално в столицата.

Центрове 112 ще има във всеки един от районите за планиране, определени със Закона за регионалното развитие. Телефоните на Спешна медицинска помощ, пожарна, полиция, Гражданска защита и Национален медицински координационен център ще продължат да отговарят на спешни и аварийни повиквания, докато системата заработи и 112 стане популярен сред българските граждани.
Амбицията на Министерството на извънредните ситуации е до края на 2008 година линията да функционира в цяла България и да бъде достъпна от всяка точка на страната.
Предвижда се на 112 да се търси и Планинската спасителна служба, БЧК, санитарната авиация и други животоспасяващи правителствени и неправителствени организации. /БЛИЦ