Всичките ни ресурси са впрегнати в борбата срещу коронавируса, каза руският президент Владимир Путин в извънредното си обръщение към съгражданите си.

"Обявявам цялата седмица (28 марлт - 5 април) за почивна със запазване на заплатите. Аз обаче ви призовавам да използвате дългата ваканция да се предпазите от заболяването и да не излизате от домовете си", каза още Владимир Путин.

Най-важните сектори ще продължат да функционират, като хранителните магазини, аптеките, банките, транспорта, бензиностанциите, лекарите и администрацията.

Другите мерки, предложени от руския президент за борба с коронавируса: 

- Болничните да не са по-малко от една минимална работна заплата;

- Увеличаване на помощите за безработица до 12 000 рубли;

- Да се изплащат 5 000 рубли на всички семейства, започвайки от април, имащи право на майчин капитал; 

- Всичките социални пособия и облекчения ще бъдат автоматично удължени за идните 6 месеца без ненужно ходене по институциите; 

- Да се предвиди "банкова ваканция" за потребителките и ипотечните кредити без наказтелни санкции във връзка с коронавируса (От дадената мярка ще могат да се възползват руснаците, чиито доход е паднал с 30 и повече процента заради кризисната ситуация); 
 
Държавният глава днес заради ситуацията с коронавируса в страната е отменил планирано посещение в Санкт Петербург.  По програма той е трябвало да обсъди в родния си град проблеми, свързани с културата. 

Путин призова гражданите да се вслушват в съветите на медиците във връзка със ситуацията около коронавируса. "От това в момента зависи страшно много. Това се отнася още повече за най-уязвимите групи на населението", каза руският президент. 

Руският здравен министър Татяна Голикова е обявила, че броят на заразените с болестта хора за ден е надхвърлил 650.