Администрацията на “Нова Плама” издава документи УП 2 за пенсиониране и за преизчисление на пенсиите на работниците на предприятието. Вече има заведени и 7 дела в Административния съд, с които бивши работници обжалват определените им пенсионни възнаграждения, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Плевен.
Вещите лица по тези дела са започнали да проверяват делото “Плама” във връзка с поставените им задачи. “Документите се издават отдавна. Делото по несъстоятелността на рафинерията не може да бъде приключено преди да се подаде цялата документация по него на архива”, каза съдия Силвия Кръстева. “Променена е наредбата. Подадени са и много възражения във връзка с преизчисляване на пенсии, защото досега практиката на Върховния административен съд беше като е начислено, независимо дали е изплатено, да се изчислява и за осигурителен стаж за пенсия. След това обаче се промени практиката. Докато сумата не е изплатена, не може да се ползва като база за изчисляване на осигурителен стаж”, обясни Кръстева.
Съвсем скоро предстои определянето на оценката на вилата на “Нова Плама” в Кайлъка. Това е последното имущество на фалиралата рафинерия, което ще се продава на търг. 
Георги Стоянов, БЛИЦ