Върховният касационен съд потвърди решение на Апелативен съд – Пловдив, с което Радослав Петров е осъден на 6 години затвор. Той е признат за виновен в това, че на 13.7.2014 г. на път в участъка между с. Калековец и с. Стряма,, при управление на лек автомобил „Хонда“ е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на две лица Б. Б. и С. И., както и средни телесни повреди на С. Д. и И. И. Деянието е извършено в пияно състояние и случаят е особено тежък.
На първа инстанция Окръжният съд е осъдил Радослав Петров на шест години и осем месеца лишаване от свобода. Със същата присъда Радослав Петров е отнел правото му да шофира за 8 години. Апелативният съд е намалил наказанието на 6 години затвор, като е потвърдил присъдата в останалата част.

На 13.7. 2014 г. около обяд Петров отишъл пеша от с. Крислово до с. Калековец, където се срещнал с пострадалия свидетел С. Д. Двамата се уговорили да отидат на летен басейн в Пловдив.  Решили това да стане с лек автомобил „Хонда“, двуместен кабриолет, регистриран на зетя на С. Д. По време на пребиваването им в комплекса с басейн Петров изпил известно количество алкохолна напитка мента. В късния следобед тръгнали обратно за с. Калековец, като автомобила управлявал Петров. При пристигането си в селото, се обадили на пострадалата И. И. и отишли в заведение в селото. Там Петров отново пил мента. След около един час решили да гостуват на сестрата на С.Д. Около 19 часа потеглили за с. Стряма с лек автомобил „Хонда“, управляван отново от Петров. На пътническата седалка бил пострадалият С.Д., а поради липса на други седалки в краката му била И.И.

След излизането от с. Калековец Петров увеличил скоростта на движение до около 118 км/ч. Времето било топло, светло и сухо. На ляв завой на пътя Петров предприел рисковано изпреварване на лек автомобил „Фолксваген Поло“ и продължил движението на автомобила с висока скорост. При наближаването на с. Стряма след преминаване през лек ляв завой на пътя и навлизането в прав и равен участък поради високата скорост и употребения алкохол Петров изгубил контрол и автомобилът навлязъл върху десния банкет. При опита да го върне обратно на платното за движение Петров рязко завил волана и се завъртял наляво.

В този момент по северната пътна лента в посока от с. Стряма за с. Калековец срещу лек автомобил „Хонда“  се движел лек автомобил „Фолксваген Голф“, управляван от пострадалия Б.Б. и с пътник пострадалата С. И., които живеели на съпружески начала. Навлизайки в насрещната северна пътна лента, лекият автомобил „Хонда“ ударил предната лява част и лявата страна на лекия автомобил „Фолксваген“. От тежкия удар автомобилът „Фолксваген“ бил изхвърлен надясно по посока на движението си, завъртял се, излязъл от пътното платно и се установил на място върху колелата си с предна част в канавката. При произшествието Б. Б. и С. И. получили тежки травми и починали в купето на лекия автомобил „Фолксваген“. 

Петров и спътниците му след удара изпаднали на земята от отвореното купе на лекия автомобил „Хонда“, като и тримата получили различни травми, но останали живи. Установената по делото концентрация на алкохол в кръвта на Петров е 1,28 на хиляда.  Присъдата е окончателна.  

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ