Всеки трети мъж в Европа и у нас има проблемно пиене. Между 300 и 400 хиляди българи са зависими от алкохола, съобщи д-р Александър Канчелов, директор на Клиниката за лечение на зависимости.
 По думите му България води класацията за най-толерантна към консумацията на алкохол страна. Световната здравна организация въвежда нови дефиниции за това какво е безопасно и какво е проблемно пиене в нов проект, в който влиза и България. При мъжете прагът е 525 грама концентрат, 21 чаши вино или 21 малки наливни бири седмично.

„Едва ли има друга страна, в която толкова се смята за юначност, за героизъм и за израз на сила и на юначество това да се отрежеш здраво. Това редовно пиене, домашното пиене – ракия, салата и телевизия, като че ли са новите тенденции в пристрастяванията на българина. Те имат вековни традиции и лесно няма да бъдат поклатени”, каза Александър Канчелов, цитиран от Дарик радио.

„Ако сме шампиони по нещо, със сигурност то е по толерантността към неправилните стилове на живот, неправилната употреба на алкохол и прекомерните количества употребен алкохол”, смята още той.

Има и тенденция да се употребява повече бира и да не се пие толкова много ракия, както е било преди време, също и повече вина за сметка на концентрат. /БЛИЦ