Комисията по досиетата скри имена на бивши директори на БНТ, доносници на Държавна сигурност, каза в интервю за Агенция БЛИЦ Красимир Райдовски, шеф на пресцентъра на правителството на Жан Виденов. За него казват, че е ръководил новините на БНТ, осветен от комисията “Бонев” като кадрови служител на Първо главно “Външно политическо разузнаване” на Държавна сигурност.
- Г- н Райдовски, преди да започнем темата с досиетата, да Ви попитам от какво Ви е този кръвоизлив в окото?

Като видя някои от Комисията по досиетата по телевизията и получавам кръвоизлив.

- А защо се получава така?

Това , което направи комисията е още едно доказателство, че в България всичко се върши по двойни и тройни стандарти и разликата между нас и истинските държави е в това, че там правилата са създадени, за са се спазват, а тук - за да се нарушават. Така става, че българският гражданин няма право да вярва на всичко, което излиза от сериозни институции и става обществено достояние заради толкова много издънки. Всеки един от нас не знае всичко, но знае по нещо и когато това нещо малко по малко се събере, излиза, че у нас се живее, управлява и се раздава правосъдие по няколко стандарта. Публикуваният списък за водещите журналисти от Комисията по досиетата е още едно поредно доказателство, че нещата в България не отиват към добър край.

- Смятате, че е направен опит да се прикрият някои хора или да се деформира общественото мнение?

Непрекъснато се деформира базата, която създава общественото мнение, изопачават се основните принципи и правила, защото всеки един управляващ има интерес да отклонява центъра на общественото внимание от тежките проблеми, а те са социално-икономическите. Няма правителство в България, което да не го е направило. Плашилото Държавна сигурност стои като мокра кърпичка и в тежък момент се обажда някой и започва да вади темата със службите. С тази мокра кърпичка се забърсват сълзливите очи на управляващите, с нея се решават всички други проблеми.

- Отговаря ли на истината публикувания списък?

Останах поразен от обстоятелството, че в списъка, които беше публикуван от комисията на Евтим Костадинов, отсъстват имена. Не мога да кажа по каква причина обаче. Нямаше имена на лица, за които аз съм виждал документи и знам, че те са били съпричастни към ДС. Не мога да кажа дали съответните служби, към които комисията е отправила искането, не са отговорили адекватно, или самата комисия е манипулирала този списък. В комисията са събрани от кол и въже хора, има някои много достойни, но други като една Клара Цедкин, по-точно това е Катя Бончева, щеше да е много по-полезна на обществото, ако беше продължила да вари розово масло в Казанлък, вместо да се занимава с непонятни за нея неща. Тя жонглира с някои нови думички, които е научила от прочетено от оперативните преписки.

- Можете ли да посочите конкретни имена, за които имате информация, че са сътрудничили на Държавна сигурност, а не фигурират в списъка?

Направи ми много тежко впечатление, крайно изненадан съм и още не мога да се съвзема, че в списъка няма едно много сакрално име, то е на служителка от БНТ, която беше шеф на “Новините”. През 1997 г. още стана дума, че тя е бивш кадрови служител на Държавна сигурност. Става въпрос за бившето Четвърто управление, тази жена е работила повече от две години в ДС. Това е Нина Спасова, която тогава отрече, че агент на ДС. Истината е, че наистина не е била агент, а служител, офицер от ДС. За мен не са понятни причините. Ръководителят на кожарски завод Евтим Костадинов, щеше да е по-добре да си го ръководи, ние сме в приятелски отношения с него, но със своите изяви става смешен за обществото. Той каза, че не са изнесени имената само на някои сътрудници, които са починали, може да е погребал приживе Нина Спасова, но доколкото знам е жива и ръководи една друга телевизия. Освен това има и един много “наблюдателен” журналист, който е сътрудничил и не е огласен.

- Име?

Няма да ви кажа име, защото Законът за досиетата го забранява и ще ни цапардоса. Липсват имената и на някои бивши директори на БНТ. За мен е важно, че тези хора са скрити. Докато принципите в България се нарушават, ще сме на това дередже, всеки ще прави каквото си иска и ще обвиняваме Брюксел, че има с двойни стандарти.

- И комисията на Евтим Костадинов ли работи по този начин?

Има една Държавна агенция “Национална сигурност”. По закон трябва да се проверят служителите там за принадлежност към бившата ДС. Досега някой да е прочел някъде резултати от проверка? Няма такива резултати, защото един от заместниците на агенцията е ходил в комисията и е тропал по масата, крещял е “Аз съм оперативен работник”.

- Кое най-много Ви разочарова от изнесените данни?

В един кюп са вкарани хора като Пенчо Ковачев и като Хачо Бояджиев. Разликата е огромна. Бояджиев е работил за българското разузнаване. Тогава имаше два идеологически блока и две разузнавания, имаше сблъсък на два блока. За мен е непонятно защо тези хора, от които зависеше това, осветиха съпричастността на Хачо Бояджиев към българското разузнаване. Пенчо Ковачев е бил към съвсем друга служба. За мен е много тъжно и се чувствам като разголен на площад “Демокрация”, защото той беше като пътеводна звезда за мен, а се оказа агент на Шесто управление. Хора, които са работили като Хачо Бояджиев, не могат да бъдат поставяни на една плоскост с хора, които са работили в Шесто управление.
Сред имената има водещи фигури, които бяха ръководители на революцията, на новото демократично начало след 1989 г. Те, които се оказаха агенти на най-мразеното Шесто управление, се чувстваха с гузна съвест и по този начин минавайки от другата страна на политическата вада си купуваха индулгенции, както за миналите си деяния, така и за бъдещите. Хачо Бояджиев никога не е заигравал с политическия елит. Затова не беше харесван от нито едни управляващи, затова беше и подменен по време на Жан Виденов. Инициативата за това обаче не беше на премиера, а на други хора, негови съпартийци и идейно политически другари. Тогава те поставиха на мястото на Хачо Иван Гранитски и оттам започва и срива на управлението на БСП. Това обаче не беше само управлението на Виденов, защото решенията се вземаха с болшинство на заседанията на правителството и на Изпълнителното бюро на левицата.

Интервю на Камелия Цветанова, БЛИЦ