Канал за контрабанда на гориво разкри полицията в Русе. Трафикът на нафтата ставал чрез кораб по р. Дунав.
През месец октомври 2008 г. в ОД МВР-Русе е получена информация, че няколко лица от Русе се занимават с контрабанда на дизелово гориво. При последвалата проверка първоначалната информацията е потвърдена. Материалите по проверката са докладвани на Русенската окръжна прокуратура и през ноември 2008 г. е образувано дознание срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.242 /контрабанда/ от НК.

В резултат на реализираните оперативно-издирвателни мероприятия от служителите на ОД МВР – Русе е установено, че В.К. /52 г./, собственик на моторен кораб „Балканска принцеса” заедно с Р.Й. /34 г./, собственик на товарен автомобил “Мерцедес” - цистерна, подпомагани активно от 55-годишния Т.А. са организирали канал за трафик на дизелово гориво. То се изпомпвало от преминаващите украински самоходни шлепове и натоварвало в цистерните на кораба „Балканска принцеса”, който обаче нямал вземани изходни ревизии и извършвал крайбрежно плаване. Впоследствие горивото се претоварвало на българския бряг в автоцистерната на Р.Й. Нафтата след това продавали на различни бензиностанции във вътрешността на страната на и то на по-ниски цени, т.к. липсвали платени за горивото акциз и ДДС.
Така на 7 март., около 02.30 часа, при поредно разтоварване на гориво са задържани лицата, участващи в престъпното деяние. Служителите на реда са ги заловили докато разтоварват горивото, посредством помпа и маркуч, от кораба „Балканска принцеса” /акостирал на понтон №7 в р.Дунав/ към лекотоварен автомобил, който бил оборудван с резервоар. Извършени са необходимите процесуални действия, с цел документиране на престъпната дейност – оглед, разпити, иззети са веществени доказателства и т.н. Повдигнати са обвинения на 4 лица по чл.321, във връзка с чл.242 от НК (организирана престъпна група, извършваща контрабанда).
На трима от тях прокуратурата е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” до довеждане пред съда, за срок от 72 часа.
Корабът е поставен под полицейска охрана. 
Процесуалните действия по документиране престъпната дейност на групата продължават.  /БЛИЦ