Екип холандски учени изследва бактериалния ефект при целувката. Устата на човек е далеч от стерилната среда: в нея виреят около 700 разновидности на различни бактерии. Според холандско изследване, публикувано в списание Microbiome, двама души, които се целуват в продължение на десет секунди (с език) обменят … 80 милиона бактерии! Но не мислете прекалено много за това следващия път, когато се целувате партньора си …
Когато двойките се целуват най-малко девет пъти на ден, слюнката им е почти идентична.

За да стигнат до тези изводи, изследователите подбрали 21 доброволци, които да попълнят въпросник за навиците си за целуване (честота, продължителност…). След това учените взели проби от техните езици и слюнка и анализирали техния състав. После помолили по един партньор от всяка двойка да изпие чаша пробиотик, съдържаща общи видове бактерии, използвани като „маркери“ (Streptococcus, Lactobacillus и Bifidobacterium).

Според изследователския екип, след „Френска целувка“ количеството на бактериите в слюнката се утроява. Когато двойките се целуват най-малко девет пъти на ден, слюнката на партньорите е практически идентична, но бактериалният състав на езика не се променя значително. Според изследователите, това допринася за по-висока устойчивост на любовниците към други инфекции.

Целувката е добра за здравето.

„Целувка с език (и обмен на слюнка) е специфичен начин на ухажване и поведение, който е общ за хората в над 90% от известните култури„, каза Ремко Корт, съавтор на изследването.
Източник: megavselena.bg