Все по-често има случаи, когато родители подозират децата си, че взимат наркотици или откриват скрита дрога в дрехите им, регистрират от Комисията за борба с противообществените прояви в Несебър. Експертите там предлагат тест за родители, с който лесно ще определят дали детето им е употребило опиат, съобщи кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
Към такъв тип проблеми трябва да се подхожда деликатно, а не директно с нападки, което е основна грешка от страна на родителите, наблюдават консултантите в комисията. Този подход не е правилен, защото тийнейджърите не са предразположени да споделят директно за преживяванията и въпросите, които ги вълнуват, обясняват от там.
Нормално е майките и бащите да се притесняват, но доста често виждаме, че е повече от необходимото. За едно дете е важна средата, а право на родителя е да знае как това се отразява на подрастващия, смятат психолозите. Когато се появи съмнение за употреба на наркотици повечето родители избират агресивния подход, който включва кръвни тестове в болница и прегледи при няколко специалиста. Вариантът не е подходящ, тъй като в повечето случаи става въпрос за деца от 10 до 18 години.
Ето защо предложихме бързи и ефикасни тестове, които изискват единствено изследване на урината, обясниха от местното звено в Несебър.
Разбира се, ако лакмусът реагира положително, редно е да се потърси мнение на лекар, но с този тип бързи тестове ще дадем алтернатива за родителите, когато се съмняват, че детето им взима дрога, обобщават специалистите.
Тестът може да бъде получен напълно безплатно от офиса на Комисията за борба с противообществените прояви в града, уточняват от пресцентъра на община Несебър.
Статистиката показва, че почти всеки трети тийнейджър е пробвал наркотик и знае откъде да се снабди при нужда. Въпреки привидно засиления контрол, дилърите не стоят далече и от потенциалните си клиенти от гимназиите и професионалните училища, показа наша проверка, като марихуаната се спряга за най-търсена от тийнейджърите.
Марина Шиварова/БЛИЦ