Окръжна прокуратура-Ловеч е с принос в разследването срещу 2 семейства от Ловеч и Кнежа, обвинени в незаконна търговия с антични монети и предмети в Италия. Досъдебното производство срещу тандема фамилии продължава и днес.
По тази причина към момента техните имена са тайна. Антиките обаче вече са върнати у нас и са предоставени на НИМ, съобщи днес в Ловеч зам.-окръжният прокурор Кирил Петров.
Според него Окръжна прокуратура-Ловеч за м.г. отчита 53,62% разкриваемост на престъпленията. За 2008-а регистрираните криминални престъпления са 2 314. Сред икономическите престъпления най-много са документните престъпления, следвани от измамите, присвояванията и обсебванията и престъпленията по служба. Престъпленията срещу собствеността на гражданите са 1 130. За периода са наблюдавани 3 840 дела. Наложени са наказания на 1 132 души. Прокуратурата е работила и по 7 244 следствени преписки, в резултат на това са образувани 2 561 новообразувани досъдебни производства. Постановени са 1 921 отказа за образуване на досъдебно поризводство. 431 са изпратени на друга прокуратура.
С обвинителни актове са приключили 587 досъдебни производства, което е 60 на сто от всички внесени в съда дела. Със споразумения са завършили 259 досъдебни производства. Приключени са 590 дела и са влезли в сила 282 осъдителни присъди. Оправдателните присъди, които са постановени са 26, като 17 са влезли в сила. 111 от осъдителните присъди са по съкратеното производство или една четвърт от делата приключват по споразумение. /Гергана Димитрова, БЛИЦ