Софийският градски съд разпита днес бившия министър на земеделието Кръстьо Трендафилов, който бе привикан като свидетел по делото срещу финансиста Емил Хърсев, който е подсъдим за далавери при доставката на огромно количество американска царевица.
Пред съда свидетелят каза, че имал нужда от средства за доставка на зърно и тогава финансистът Хърсев му предложил да ползва 7 млн. долара, с които разполагал. Веднага след това бившият министър се срещнал със своя заместник, за да обсъдят подробности по използването на съответната сума. В крайна сметка обаче Трендафилов каза, че така и не е получил тези пари. Свидетелят не успя да отговори на съда от къде смята, че подсъдимият разполага с такава голяма сума.
След разпита делото бе отложено за 3 юни, тъй като днес не се явиха вещи лица, които трябваше да представят важна за делото експертиза.


Процесът срещу земеделския министър от правителството "Беров" Георги Танев и финансиста Емил Хърсев, обвинени за безстопанственост в особено големи размери заради сделката от 1993 г. Става дума за договор за покупка на 157 567 тона царевица от Америка за 15 млн. долара, който е сключен през 1993 г. Земеделското министерство продало царевицата само за 7 млн. долара през 1994 г. Двамата подсъдими вече имат една оправдателна присъда от СГС, но делото е върнато наново към съдебната инстанция. Максималното наказание е до 10 г. затвор.
Милан Николов, БЛИЦ