Софийският градски съд разпита днес Николай Великов, бивш главен счетоводител на столичната "Топлофикация" по времето на Валентин Димитров-Топлото, предаде съдебният репортер на БЛИЦ.
Великов запозна съда с работата на счетоводството в дружеството. Освен него, съдът разпита още трима свидетели и бяха приети няколко счетоводни експертизи.
Вальо Топлото заяви, че дори листа и химикалки е получавал след полагането на подписа си. Той прехвърли вината за доставката на арматура, което е основна тема на обвинението, към районните топлофикации, които според него отговаряли за доставката на строителния материал.
Експертите, изготвили една от приетите експертизи, не са получили информация за разплащанията на фирма "Шибър" - доставчик на арматурата, което предизвика недоволство у адвокатите на Топлото и останалите подсъдими. Според тях в друга експертиза не е направен анализ, а само изчислителни действия изваждане.
Защитата поиска отвод на вещите лица, което съдът отхвърли.  Адвокатите се противопоставиха и на това, че експертите са правили правни изводи, което е недопустимо.
Валентин Димитров и още четирима души са обвинени за длъжностно присвояване  чрез доставка на арматура. Според прокуратурата те са ощетили "Топлофикация" с 6 млн. лв., като престъплението е извършено през 2006 г.
Пред съда заедно с Валентин Димитров са изправени още Георги Рогачев, Емил Антонов, Лина Абланска и Мая Стоилова.
Милан Николов, БЛИЦ