Директорът на фирма "Новера" Борислав Лазаров беше привикан днес по обяд в ДАНС на разпит във връзка със започналата проверка за проблемите със събирането на боклука в столицата. Разпитът продължи цял час.
Журналистите, които чакаха Лазаров пред сградата на родното ФБР, нямаха възможност да разговарят с него.  
Проверката е във връзка със започването на работата на ДАНС по случая, уточни Светла Берова от отдел "Връзки с обществеността" на ДАНС. Повече подробности за разпита не бяха дадени. 

Припомняме, че преди дни сигналите, които прокуратурата получи за неизпълнение на задълженията на фирма Новера за извозването на боклука в столицата, бяха изпратени в ДАНС. Агенцията извършва проверка за престъпление срещу народното здраве, до което може да доведе продължителната липса на сметоизвозване в София. Ще бъде проверявана и собствеността на фирмите-концесионери.

В края на миналата седмица "Новера", която чисти 19 от общо 24-те столични района, отказа да извозва боклука с аргумента, че общината не е превела дължими суми. От "Московска" 33 обаче бяха категорични, че средствата са изплатени. На извънредна сесия на Столичния общински съвет в понеделник беше взето решение договорът за концесията с "Новера" да бъде прекратен след юридически анализ. Вчера кметът Бойко Борисов обяви, че е изпратил едностранни предизвестия до почистващите фирми, собственост на "Новера", за прекратяване на договорите с тях.  Споразуменията с ДИТЦ  и "Чистота-София" спират да действат поради системното им неизпълнение.  Прекратяването влиза в сила в момента на получаване на едностранните предизвестия от двете фирми, посочиха от Столична община.  /Милан Николов, БЛИЦ