Днес в 17,15 ч. Районен съд-Тетевен с председател Искра Максимова промени мярката "задържане под стража" на игумена на Гложенската обител Панкратий на домашен арест, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Ловеч.
В понеделник тетевенските правници затвориха йеремонаха в ловешкия следствен арест за 72 часа, след като местната прокуратура повдигна две обвинения срещу него - за извършване на палеж на чуждо имущество и за хулиганство. Преди това игуменът с мирското име Пламен Симеонов Димитров бе изписан с диагноза афект от психоболницата в Ловеч.
Според отговорен източник Панкратий ще изтърпява новата си наказателна мярка в Правешкия манастир "Св. Теодор Тирон" с игумен архимандрит Йоан /Сотир Страшников/, тъй като няма собствено жилище, а в момента е без право да живее в Гложенския манастир до изясняване на вината му за палежите там. Присъдата може да бъде обжалвана пред Окръжен съд-Ловеч до 3 дни.

"Ще поискам от Районна прокуратура-Тетевен информация за делата на Панкратий, разбира се доколкото позволява законът. Позовавайки се на нея и на акта от нашия ревизор ще го изправя пред църковен съд. Той ще реши участта му на духовно лице. В случай, че присъдата бъде тежка, тя ще бъде предложена за утвърждение в Светия синод", коментира дядо Гавриил, който добави, че освен псалтир, няма друга православна книжнина, поразена от пожара.
В същото време пак днес ОДП-Ловеч огласи, че късо 12-калибрено ловно оръжие "Люгер" е открито в игуменарницата на Гложенския манастир "Св. Георги Побенодосец". Пушкалото е гладко- и едноцевно. Заедно с него са иззети и 11 патрона от същия калибър. Ревизор на Ловчанската митрополия откри миниарсенала. По случая е образувано дознание срещу неизвестен извършител, тъй като не са открити документи за собственост и надлежно разрешително за притежаване. /БЛИЦ