Над 180 млн. евро ще бъдат инвестирани в софийското метро по оперативна програма “Транспорт”, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Договорите между двете фирми, спечелили конкурса за разширение на софийското метро от пътен възел Надежда - Централна ж.п.гара - пл. Св.Неделя- бул.Черни връх „Метрополитен” бяха подписани днес.
Столичният кмет Бойко Борисов уточни, че при забавяне на срока на изпълнението, фирмите ще дължат по 70 – 80 хил. лв. на ден. Това е гаранция, че проектът ще бъде изпълнен качествено и в срок, коментира от своя страна транспортният министър Петър Мутафчиев.

Трасето е разделено на: Обособена позиция I – „Пътен възел Надежда – Централна ж.п.гара –пл.Св.Неделя – бул. Патриарх Евтимий” с дължина 3,8 км и 4 метростанции; Обособена позиция II – „Бул. Патриарх Евтимий – НДК – бул. Черни връх” с дължина 2,6 км и 3 метростанции в т.ч. завършване на изградените преди около 25 г. конструкции на участъка в района на НДК.
Фирмите, които спечелиха търга са „ДОУШ ИНШААТ ВЕ ТИДЖАРЕТ”АД с 3 подизпълнители на цена 329,133 млн.лв и „МЕТРО ТРЕЙС”, състоящо се от три фирми и 5 подизпълнители на 141,960 млн. лв.
Столична община предвижда през 2012 г. метрото да има две линии с обща дължина около 31 км и да превозва дневно над 420 хил. пътника.
Това ще облекчи значително трафика, ще позволи на пътниците в градския транспорт да спестят над 95 хил. часа дневно. Освен бързината на придвижване, ползите за града ще са и от намаляването с над 35 хил. тона годишно на количеството вредни газове, каза Бойко Борисов. /БЛИЦ