Съгласие за доброволно предаване на компетентните съдебни власти на Франция изрази днес пред Варненския окръжен съд /ВОС/ Андрей Хр. Младенов, чийто арест и екстрадиция се иска заради за тежка форма на сводничество и трафик на хора.
Както във Франция, така и в България това са тежки престъпления, които се наказват със затвор. В края на миналата седмица на основание Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от прокурор при съда в Страсбург, ВОС задържа 37 годишния варненец. Разследващите френски власти са установили, че работещите от много години проститутки в района на Страсбург са организирани в няколко групи. Приходите от "заработеното" те редовно отчитали на двама братя от Варна - Андрей и Младен. Контролът върху проститутките се постигал със заплахи, натиск и шантаж, като някои от момичетата работили за братята от години. Анализът на паричните постъпления показал, че една от тях е изпратила на Андрей 108 000 евро. Друга от свидетелките твърди, че само за миналата година му е отчела 16 550 евро. Мрежата от проститутки работила благодарение на "доверени" до сводниците момичета, които контролирали и отчитали редовно приходите.
17 октомври тази година, след задържане на основание ЕЗА, ВОС допусна предаването на френските съдебни власти на по-големия от двамата братя - Младен Младенов. За него разследващите установили, че само за последните две години проституиращите момичета са му спечели повече от 78 хиляди евро. Варненският съд е получил всички гаранции, че ако двамата братя бъдат осъдени от френски съд, те ще могат да изтърпят наказанията си в България.
Ако през следващите три дни Андрей не оттегли съгласието си за доброволно предаване на френските власти, ВОС ще задвижи процедурата по екстрадицията му и Младенов ще замине за Франция, за да бъде разследван заедно с брат си. /БЛИЦ