Томболата с апартаменти, която върви във Велико Търново, ще бъде разследвана от Комисията по хазарта и прокуратурата, пише великотърновският вестник "Борба".
Миналата седмица от фирмата „Пе Ви Па” заляха града с брошури, в които се казва, че можем да станем собственици на жилище само срещу 100 евро.
Проверка в офиса на строителната компания показа, че всъщност става дума за игра тип томбола. Фирмата инвеститор набирала 350 мераклии да имат имот, за което те трябвало да внесат по 100 евро. След като се намерят желаещи, жилището се разигравало на томбола и един го печелел. Така де факто 350-имата плащат апартамента на пазарни цени, но един го взима и фирмата не губи нищо, изчислиха конкурентни предприемачи, според които подобна дейност е незаконна и влияе зле на пазара.

Подобна практика непродаваеми апартаменти да се разиграват на томбола е започнала миналата година в Испания, където кризата удари най-сериозно строителния бранш. От „Пе Ви Па” признаха, че са заимствали томболата именно от там.
Това, освен че е нестандартен начин да се пласират жилища, е и форма да се намерят форми на финансиране, тъй като местните банки масово отказват да дават заеми срещу ипотеки. За да се разиграват подобни игри и томболи обаче се изисква специално разрешение от Комисията по хазарта. /БЛИЦ