Казват, че втората съпруга обезателно е амбициозна жена и по-често с лошо детство. Тя винаги печели откъм внимание, подаръци и пътувания. Обичайно е да е по-млада от първата. Тя не се тревожи за външния си вид, вярва, че ще бъде винаги красива за своя по-възрастен съпруг. Докато с мъж на своите години жената би имала проблеми в това отношение.

Втората съпруга иска да влезе веднага в обществото, а това не става без сериозен гръб. Такъв би могъл да е един вече успял мъж, който е имал и жена, и деца. Тя винаги е уверена във външността си, както и за материалната осигуреност на децата си - доведени или придобити.

Голямата самоизмама на първата съпруга е, че си е казвала: Кой ли ще го вземе с този му вид?! 

Но на 50 и отгоре един проспериращ мъж има голям избор, за разлика от връстничката си 

Мъж, който вече е имал разпоредителна и коряща го за щяло и нещяло жена, е избягал именно от това. Ако и втората съпруга продължи в този дух, той бързо може да премине към трети брак. Защото е факт, че мъжът се развежда по-бързо с втората жена, а нататък все по-лесно се жени и развежда. Втората съпруга поема голяма отговорност да задържи мъжа си, да бъде смирена и усмихната, ласкава и съгласна. 

Познаваме младоженци, които така са свикнали с церемонията, че са навъртели по пет и повече бракове. 

Тошо Тошев с поредната съпруга

Първо място в това отношение държи прочутият ексглавен редактор на в. “Труд“ Тошо Тошев 

Още от младостта си е известен като постоянно влюбен и отдаден на поредната си любов. Първите му две жени били най-свестни. После бързо, бързо сменя три поредни, докато шестият му брак е с жена от професията, която дълги години била влюбена в него, което Тошев най-после разбрал и оценил.

Втората жена, ако има предимството, че е по-млада и в добавка сговорчива, ако се държи и разговаря с него с тактика и с хвалби към всичко, което прави мъжът й, получава в замяна шанс да живее дълго и щастливо с него, да има хубав и спокоен живот и успешно семейство, дори и без общи деца.

Примери много: Янчо Таков, виден плейбой от соцвремето, се превърна в примерен съпруг и баща с втората си жена Рая 

Той не преставаше да я възхвалява, да прави за нея всичко. А днес, когато Рая я няма на този свят, той постоянно говори за нея, продължава да я обича и да казва, че е единствената голяма любов на живота му.

Кеворк Кеворкян живя в идеално разбирателство с втората си жена, журналистката Надежда Дженева. А когато я изгуби, никой повече не го видя с друга жена. Толкова се обичаха и ценяха един друг.

Иван Гарелов десетки години споделя дните си с втората си съпруга, известната журналистка от Националното радио Донка Стамболиева. И до днес никой не е чул за недоразумения между тях. Не само това, а жена му постоянно го хвали като висок професионалист и отговорен мъж, който и днес си остава голямата любов на живота й. 

Никой не знаеше навремето кои са първите жени на поетите ни Божидар Божилов и Лъчезар Еленков, но за вторите им съпруги има посветени цели цикли от стихове в поредните им поетични книги. Най-големият приятел и почитател, душеприказчик, а често и редактор на писателя Николай Хайтов се оказа именно втората му жена Жени Божилова - която бе елитна преводачка и ерудит от най-висока класа. 

Николай Хайтов и Жени Божилова

Олимпийската ни шампионка Йорданка Благоева живее вече почти 40 години в хармония и абсолютно разбирателство с втория си съпруг. Същото веднага може да се каже и за втория съпруг на най-видната ни олимпийска шампионка Стефка Костадинова. Тяхното разбирателство и съгласуваност се пренесе и в общите им бизнес планове.

Вторият мъж на Аня Пенчева - Ивайло Караньотов, я обожава и се скъсва да я хвали

На въпрос как приема постоянният интерес на мъжете към жена му, той отговаря: “С гордост. Всеки се стреми да има най-хубавото. Не става дума за ревност. А само за гордост. Това изпитвам”. И още: “Можете ли да кажете, че това е жената на живота ви?” - отговорът на Ивайло Караньотов е: “Задавал съм си този въпрос и друг път. И съм стигнал до извода, че след като не се озъртам, не се заглеждам, постигнал съм целта за жената на живота си”.

Затова и Аня се чувства окрилена в дома си с втория си съпруг. И което е много важно за една жена, тя не позволява да се каже лоша дума за първия й мъж Сашо Диков. 

Да си припомним и един световен пример - съпругата на Чарли Чаплин, която се омъжва за него съвсем млада при 30 години разлика. Самата тя стана баба, когато буташе количката с престарелия Чаплин, заобиколена от децата и внуците си... Чаплин я смяташе за единствената му съпруга, макар да бе имал няколко бързотечни брака.

Савка ЧОЛАКОВА