Газпром е предложил на България частично да използва газопреносната мрежа на страната за транспортирането на газ в рамките на проекта “Южен поток”. София обаче категорично се обяви против този вариант. Това каза в интервю за българското национално радио заместник-министърът на икономиката и енергетиката на България Явор Куюмджиев, пише РБК Daily.
От руския монополист поясниха, че идеята е била да се използва българският тръбопровод към Гърция. Според експерти, ако се възползва от съществуващия газопровод, Газпром може да направи големи икономии, а строителството на всеки километър нов газопровод в гръцко направление ще му струва 2 милиона долара.
РБК Daily цитира Куюмджиев, че българското правителство се обявява категорично против руското предложение за използване на газопреносната мрежа на страната - на Булгартрансгаз за транспортиране на газа, който ще достига до Европа в рамките на “Южен поток”.

От Газпром отказаха да коментират изявлението на Куюмджиев, пише руското издание. Източник от газовия монополист потвърди за РБК Daily, че руският холдинг е предложил на София частично да използва нейната газопреносна мрежа в рамките на “Южен поток” и по-специално да се задейства газопроводът към Гърция, където има свободни мощности. Гърция потребява не толкова много газ и не е много изгодно за нея да се строи нова отделна тръба. Официален отказ за използване на българската газопреносна система София не е дала на Газпром, каза източникът.
От страна на България подобно поведение може да бъде определено като опит “за вдигане на цената”, възползвайки се от ограниченото поле за маневриране на Газпром след подписването на споразумения с Унгария и Сърбия, е убеден управляващият партньор в Tenzor Consulting Group Андрей Пушкин. Подобни “увъртания” на партньорите в близко бъдеще не могат да причинят сериозни щети на Газпром. До края на 2009 г. проектът ще получи само технико-икономическа обосновка. Така че има време за съгласуване на позициите, пише изданието.
Съдейки по всичко, препъни-камъкът в руско-българските отношения е компанията Overgas Inc., смята директорът на департамента Due Diligence в НКГ «2К Аудит — Делови консултации» Александър Щок. България настоява за преки доставки на газ за страната, без участието на посредници. Русия като че е съгласна, но не предприема нищо това да се случи възможно най-скоро. Не е изключено, отказвайки да предостави на Русия българската газопреносна мрежа за “Южен поток”, София да се опитва да стимулира Москва към по-активни действия в посока към отказ от посредници. И Газпром най-вероятно ще отиде на отстъпки пред българската страна, смята Щок.
Освен това за българите ще е не по-малко изгодно Газпром да участва в строителството на нови активи, което означава натоварване на нейните работници и развитие на инфраструктурата на страната, смята анализаторът от ИК «Велес Капитал» Дмитрий Лютягин. Но ако на руския монополист бъде позволено да използва газопреносната система на България, това ще намали стойността на и без това скъпия проект “Южен поток”, пише РБК Daily. /БЛИЦ