1000 лв. административно наказание наложи Районният съд във Велико Търново на ловец, застрелял куче от породата "Българско овчарско". Инцидентът станал на 17 декември миналата година в местността "Чуката" край с. Капиново.
Тогава Г.Н. извел стадо кози, за които се грижел, на паша, а с него били и две каракачански кучета.

Около 13.30 ч. забелязал джип "Сузуки", който се движел през пасището и се насочил към него. Когато автомобилът приближил, пастирът разпознал, че това бил джипът на мъж от с. Капиново, известен с прякора "Близнака".  До него се возел обвиняемият П.К., който имал къща в селото. Той слязъл от автомобила с ловна пушка.

Мъжете с джипа започнали да се карат на козаря, че живтните му плашели дивеча, козите изяждали оставената от тях храна в хранилките за дивеча, а те плащали данък за това, че ходели да ловуват. Заяли се и че кучето нямало спънка на краката. Докато пастирът се опитвал да им обясни, че според него не върши нищо нередно, П.К. вдигнал пушката и застрелял мъжкото куче.

Изплашеният козар веднага подал сигнал на тел. 112. Убитото животно било само на 7 месеца, а според съда екземпляр от тази порода струва 80 лв. Убиецът платил сумата на собственика.

Междувременно станало ясно, че е член на ловната дружинка в с. Церова кория, но към датата на деянието не е имал издадено разрешително за индивидуален лов на хищници. За извършеното умишлено престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години и глоба от 2 до 5 хиляди лева. Съдът обаче наложил на стрелеца глоба от 1000 лв., като отчел като смекчаващи вината обстоятелства чистото му съдебно минало, направеното самопризнание и изразеното съжаление за стореното.