300 жители на пловдивските села Белащица, Марково, Браниполе, Брестник и Гълъбово се събраха въпреки дъжда в събота на мирен протест срещу каменна кариера.

Заедно с кметовете на петте населени места те се обявиха срещу плановете за разширение на терена за добив на скални материaли.

Концесионерът „Холсим кариерни материали Пловдив" АД е подал искане да започне работа на допълнителни 50 дка в района на Калояновите възвишения за срок от още 25 г. Фирмата работи в района от 2001 г. и трябва да завърши през 2021 г.

Местните обаче недоволстват срещу липсата на всякакви мерки за опазване на живота и здравето на населението, както и съхраняването на природата.

„Живеем като на война. Всяка седмица има около 20-ина взрива, чиито вибрации разтърсват къщите ни. Никой не ни казва колко са вредни твърдите частици в облаците от прах, които покриват селата. Тежката техника създава постоянна опасност за населението“, жалват се хората.

Те са категорични, че не искат ново разширение на терена за работа.

„Факт е, че това е стара кариера, която съществува още от 50-те години на миналия век. Но последните десетилетия се построиха много нови къщи в планината в близост до Калояновите възвишения, където е теренът на концесията. В същото време „Холсим“ не е предприела никакви мерки досега за намаляване на запрашаването и замърсяването, въпреки че това е задължително по договор“, коментираха протестиращите.

Те очакваха представител на фирмата, пред когото да изложат исканията си, но такъв не дойде.

Според доктор Костадин Сотиров, около 10 пъти са се увеличили хроничните респираторни заболявания в резултат на замърсяванията в региона, като най-сериозен е ръстът при децата.

Кметицата на Белащица Цветанка Читакова обяви, че ще поиска концесионерът да следи по-стриктно ангажиментите си към околната среда, като недопуска запрашаване. Отделно ще се иска и становището на РИОСВ дали разширяването на кариерата има нужда от екологична оценка. Читакова допълни, че в момента има процедура за поставяне на допълнителни легнали полицаи в участъците, през които минават камионите.